Rusland draait aardgaskraan naar Oekraïne opnieuw open

09/12/14 om 11:26 - Bijgewerkt om 11:25

Bron: Trends

Na zes maanden pompt Rusland opnieuw aardag naar Oekraïne. "De onderneming Ukrtransgaz is dinsdag aardgas vanuit de Russische federatie beginnen te ontvangen", vertelt de Oekraïense gasnetbeheerder.

Rusland draait aardgaskraan naar Oekraïne opnieuw open

Vladimir Poetin, president van Rusland © Reuters

Rusland heeft dinsdag de aardgaskraan naar Oekraïne, die sinds midden juni dicht was, opnieuw opengedraaid. "De onderneming Ukrtransgaz is dinsdag aardgas vanuit de Russische federatie beginnen te ontvangen", bevestigde de Oekraïense gasnetbeheerder berichten vanuit Rusland.

Volgens Ukrtransgaz zal elke dag tot 43,5 miljoen kubieke meter gas in Oekraïne ingevoerd worden.

Rusland schortte de gasleveringen aan Oekraïne midden juni op omwille van een conflict over prijsverhogingen en onbetaalde rekeningen.

Eind oktober raakten Rusland, Oekraïne en de Europese Unie het eens over een "winterpakket" van gasleveringen tot maart 2015. De EU krijgt Russisch gas via Oekraïne.

De Oekraïense groep Naftogaz kondigde in de nacht van vrijdag op zaterdag aan dat ze een voorafbetaling had gedaan van 378 miljard dollar aan het Russische Gazprom, voor de levering van bijna een miljard kubieke meter Russisch gas. (Belga/NS)

Lees meer over:

Onze partners