Rekenhof onderzoekt verspilling bij NMBS

02/07/15 om 08:44 - Bijgewerkt om 08:44

Bron: Moneytalk

Het Rekenhof zal de komende maanden nagaan of de spoorwegbedrijven de voorbije zeven jaar geld over de balk gegooid hebben.

Rekenhof onderzoekt verspilling bij NMBS

NMBS © Belga

De meerderheidspartijen gaan daar eerstdaags een resolutie voor het onderzoek indienen, zo melden De Standaard en Het Nieuwsblad donderdag.

Het Rekenhof zou moeten onderzoeken of de spoorwegbedrijven tussen 2008 en nu hun beheerscontract nageleefd hebben, of ze hun overheidsdotatie niet verspild hebben aan zaken die niets te maken hebben met de opgelegde doelstellingen en of de interne controleprocessen kunnen worden verbeterd.

Audit NMBS

In de resolutie wordt ook expliciet verwezen naar de vorige maand voorgestelde audit die onregelmatigheden aan het licht bracht bij de vastgoeddochters van de NMBS.

De tekst werd opgesteld door onder anderen kamerlid Inez De Coninck (N-VA) en zou gesteund worden door de andere meerderheidspartijen.

Het is niet de eerste keer dat het Rekenhof de spoorwegbedrijven doorlicht. In 2001 en 2008 werd het naleven van het aflopende beheerscontract onder de loep genomen. De huidige beheersovereenkomst liep af in 2012, maar de spoorprestaties werden nog niet tegen het licht gehouden. (Belga/NS)

Lees meer over:

Onze partners