'Regeling annuleert aanbesteding gascentrales'

28/03/15 om 04:46 - Bijgewerkt om 04:46

De federale regering annuleert de aanbesteding voor de bouw van nieuwe elektriciteitscentrales op aardgas. Die centrales hadden het tekort aan stroomproductie over enkele jaren moeten counteren, maar de Europese Commissie formuleerde bezwaren.

'Regeling annuleert aanbesteding gascentrales'

Marie-Christine Marghem (MR), minister van Energie © BELGA

Dat schrijven De Tijd en L'Echo.

"Minister van Energie Marie-Christine Marghem is belast met het zoeken naar alternatieve oplossingen om de elektriciteitsvoorziening te verzekeren", aldus een mededeling van haar kabinet.

Bronnen in de sector wijzen er wel op dat de beslissing van de regering om meteen helemaal met de aanbesteding te stoppen erg drastisch is. Europa gaf immers maar een voorlopig advies. Een bijsturing van de aanbesteding was ook mogelijk. Drie bedrijven namen deel aan de aanbesteding. Dils Energie wou een nieuwe gascentrale bouwen in België, terwijl Delta en RWE (Essent) een bestaande Nederlandse centrale wilden aansluiten op het Belgische net. Zij reageren teleurgesteld op de annulering.

De Europese Commissie vond dat de aanbesteding met overheidsgeld de nieuwe spelers bevoordeelde ten opzichte van bestaande centrales.

(Belga/RR)

Onze partners