Prijzen sneller gestegen dan in de buurlanden

© Belga

De prijzen van bewerkte levensmiddelen zijn het afgelopen jaar ruim dubbel zo snel gestegen als in onze buurlanden. Minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne pleit in een eerste reactie voor loonmatiging om de concurrentiepositie te beschermen. De PS is niet te spreken over de verklaringen van de minister.

De prijsstijging is volgens het Prijsobservatorium, dat woensdag zijn eerste jaarverslag publiceert, zorgwekkend. De evolutie tast de concurrentiekracht aan, zo blijkt uit het verslag dat De Morgen kon inkijken.

Bewerkte levensmiddelen stegen vorig jaar beduidend sneller in prijs dan in Duitsland, Frankrijk en Nederland. In België gingen ze gemiddeld met 1,4 procent omhoog tegen 0,6 procent in onze buurlanden.

Het Prijsobservatorium onderzocht onder meer de prijsbewegingen van melk, boter, spaghetti en brood en stelde vast dat producenten hun prijzen snel hebben aangepast toen de grondstoffen stegen, maar dat eenmaal die basisproducten weer daalden, de prijzen niet of minder snel werden bijgesteld.

Het Prijsobservatorium maakt zich zorgen, want naast levensmiddelen is ook de kost van diensten en industriële goederen sneller gestegen dan in de buurlanden, en dat in een land dat de automatische prijsindexatie toepast. De dienst waarschuwt voor een verlies aan concurrentiekracht.

Reactie Vincent Van Quickenborne

Minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) roept de sociale partners op bij de onderhandelingen over een nieuw interprofessioneel akkoord rekening te houden met de stijging van prijzen van levensmiddelen in ons land. Dat zei hij in “De Ochtend” op Radio 1.

Hij verwijst daarbij naar het systeem van automatische loonindexering, dat niet bestaat in onze buurlanden. Arbeid is daardoor in ons land duurder, wat een concurrentiehandicap voor onze bedrijven met zich meebrengt. Van Quickenborne pleit daarom voor loonmatiging om op die manier zoveel mogelijk jobs te behouden.

De minister werkt ook aan een ministerieel besluit zodat het Prijzenobservatorium beter de winstmarges kan onderzoeken van de tussenschakels bij de prijsvorming.

Reactie PS

De PS is niet te spreken over de verklaringen van minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) over de indexering van de lonen. In een mededeling hekelt de PS de “karikaturale visie” van de minister. Die getuigt van een “ultraliberale kijk op de economie en zeker niet van een menselijke en sociale houding”.

De PS is wel tevreden dat Van Quickenborne eindelijk denkt in de richting van een meer verfijnde screening door het Prijsobservatorium van de winstmarges die de “de tussenschakels” bij de prijsvorming boeken. “Voor de eerste keer spreekt hij zeer voorzichtig zijn steun uit voor een PS-voorstel van Kamerlid Karine Lalieux”, klinkt het. De partij nodigt de Open Vld’er uit om het Observatorium nu echt de nodige slagkracht te geven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content