Alain Mouton

Preventief alcoholbeleid op het werk moet al vier jaar

Alain Mouton Redacteur bij Trends

‘De collectieve arbeidsovereenkomst 100 verplicht werkgevers al sinds april 2010 een preventief alcoholbeleid te voeren’, schrijft Alain Mouton.

Volgens een enquête van de kmo-organisatie Unizo heeft een op de drie bedrijven de voorbije vijf jaar al meermaals te maken gekregen met de problematische consumptie van alcohol door werknemers. Dat gebeurde niet enkel bij medewerkers die kantoorwerk doen, maar ook in gevaarlijke sectoren zoals de bouw en het transport.

Unizo-topman Karel Van Eetvelt pleit er daarom voor niet alleen een preventief, maar ook een repressief beleid te voeren: een puntensysteem moet de mogelijkheid geven dronken personeelsleden te ontslaan. Wie drie keer tegen de lamp loopt, moet om dringende redenen worden ontslagen, vindt Van Eetvelt.

De collectieve arbeidsovereenkomst 100 verplicht werkgevers al sinds april 2010 om een preventief alcoholbeleid te voeren

De vraag is of dat de juiste aanpak is. Van Eetvelt wijst terecht op preventie. Maar als werknemers ‘s ochtends al dronken op het werk verschijnen, is dat een bewijs dat de werkgever het preventiebeleid nooit echt ernstig heeft genomen. Nochtans bestaat daar een duidelijke regelgeving voor. De collectieve arbeidsovereenkomst 100 verplicht werkgevers sinds april 2010 een preventief alcoholbeleid te voeren.

Zo’n beleid kan gemakkelijk worden uitgerold. Ten eerste moeten bedrijven aan al hun werknemers duidelijk maken dat alcohol en drugs op het werk totaal onaanvaardbaar zijn. Ten tweede doen ze er goed aan die nultolerantie in het arbeidsreglement op te nemen en daarbij te bepalen dat wie dronken is op de werkvloer wordt ontslagen zonder opzegging en zonder ontslagvergoeding. Geschillen daarover kunnen altijd via de arbeidsrechtbank worden behandeld. Dat is efficiënter dan te werken met een puntensysteem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content