Portugal pompt geld in banken

04/06/12 om 15:11 - Bijgewerkt om 15:11

Bron: Trends

De Portugese regering pompt voor 6,6 miljard euro overheidsgeld in drie banken om aan de Europese kapitaalnormen te voldoen.

Portugal pompt geld in banken

© belga

Portugal ziet zich verplicht de drie banken - Banco Comercial, Banco BPI en Caixa Geral de Depositos SA - financieel te ondersteunen waardoor ze aan de door Europa opgelegde kapitaalnormen kunnen voldoen.

Het Portugese ministerie van Financiën pompt het grootste bedrag(3,5 miljard euro) in Banco Comercial. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van de financiële steun die goedgekeurd werd door Europa. In totaal ging het toen om 78 miljard euro, waarvan 12 miljard voor noodlijdende banken.

Nieuwe schijf noodhulp

Portugal kreeg maandag nog te horen dat het licht op groen werd gezet voor een vijfde schijf noodhulp van 4,1 miljard euro. De Portugese minister van Financiën Gaspar zou van de internationale schuldeisers een positieve evaluatie hebben gekregen in verband met het herstelprogramma waaraan het Zuid-Europese land onderworpen werd.

Met de vijfde schijf noodhulp zal Portugal ongeveer 75 procent van de middelen ontvangen hebben die voorzien waren in het programma met een totaalbedrag van 78 miljard. In ruil voor die steun moest Portugal zich ertoe verbinden zware besparingen en hervormingen uit te voeren. Gaspar maakt zich sterk dat de Portugese regering erin zal slagen om het begrotingstekort dit jaar terug te dringen tot 4,5 procent van het bbp, zonder bijkomende besparingsmaatregelen. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners