Planbureau kritisch voor nota-Di Rupo

13/09/11 om 10:30 - Bijgewerkt om 10:30

Bron: Trends

Het Planbureau is niet erg tevreden over de nota-Di Rupo. Dat bleek op een vergadering van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB), waar experts van het Planbureau vorige week hun analyse gaven van de tekst.

Planbureau kritisch voor nota-Di Rupo

© belga

De experts hadden de voorstellen in de nota getoetst aan de aanbevelingen van de Europese Commissie voor ons land. Met de meeste aanbevelingen is rekening gehouden, behalve met de koppeling van de pensioenleeftijd aan de levensverwachting en het automatisch indexsysteem.

Over dat laatste bevat de nota welgeteld één zin. "De regering zal het automatisch indexeringssysteem van de lonen en de uitkeringen bewaren, zowel om de binnenlandse vraag (de consumptie) te ondersteunen als om de koopkracht van de burgers veilig te stellen."

Di Rupo gaat dus voor een status-quo, terwijl Europa pleit voor "een hervorming van de loonindexering en het systeem van loonvorming omdat de snelle stijging van de loonkosten en de vertragende productiviteitsgroei in ons land door de Europese Commissie als bijzonder problematisch bestempeld worden". (AM)

Lees meer over:

Onze partners