Philippe Muyters: 'Gemeenschapsdienst voor langdurige werklozen mag Vlaams activeringsbeleid niet beperken'

02/09/15 om 08:33 - Bijgewerkt om 09:28

Bron: Trends

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters zit niet te wachten op een verplichte gemeenschapsdienst voor langdurig werklozen, zoals de federale regering die wil invoeren.

Philippe Muyters: 'Gemeenschapsdienst voor langdurige werklozen mag Vlaams activeringsbeleid niet beperken'

Philippe Muyters © belga

Minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) staat niet te springen om langdurig werklozen twee halve dagen per week gemeenschapsdienst te laten doen, ingepast in een traject naar werk. Zo staat het nochtans in het federale regeerakkoord. De bedoeling was om langdurig werklozen die een aangeboden gemeenschapsdienst weigeren, te kunnen schorsen.

"Beperking Vlaams activeringsbeleid"

Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft in juni een brief gestuurd aan de regionale ministers van Werk, die bevoegd zijn voor de praktische invulling, om hun voorstellen te horen, zodat hij de arbeidswetgeving waar nodig kan aanpassen. Tot nu toe heeft Peeters geen antwoord ontvangen, ook niet van Vlaanderen. Volgens Muyters kan Peeters de uitwerking van het federale akkoord niet afschuiven op de regio's. "Het is aan hem om met Wallonië, Brussel en Vlaanderen een compromis te zoeken."

Muyters vreest nu dat de gemeenschapsdienst het Vlaamse activeringsbeleid, "dat goed werkt", zal beperken. Voor Muyters kan Peeters alleen een initiatief nemen voor langdurig werklozen die zo ver van de arbeidsmarkt afstaan dat ze ook geen activeringstraject bij de VDAB kunnen volgen. Dat voorstel strookt dan weer niet met het federale regeerakkoord.

Verplichte gemeenschapsdienst lijkt zo op een dood spoor te zitten, bericht De Standaard. (Belga/NS)

Lees meer over:

Onze partners