Peter De Keyzer (hoofdeconoom BNP Paribas Fortis): 'Nota Di Rupo basis om verder te onderhandelen'

05/07/11 om 10:27 - Bijgewerkt om 10:27

Bron: Trends

"De nota bevat voor iedereen iets om af te keuren, en voor iedereen iets om positief op te reageren. In die zin is het dus een relatief evenwichtige formateursnota. En is dit een basis om verder te onderhandelen."

Peter De Keyzer (hoofdeconoom BNP Paribas Fortis): 'Nota Di Rupo basis om verder te onderhandelen'

© belga

"Maar voor mij zijn dit te veel maatregelen die focussen op de korte termijn, met als doelstelling het tekort in de begroting dicht te rijden. Ik mis de visie over waar het socio-economisch naartoe moet op langere termijn. Dat stelt mij teleur.

Voorts ligt de klemtoon van de nota op bijkomende belastingen. Ze worden anders verpakt, maar dat is optisch bedrog. Bijvoorbeeld de afschaffing van de fiscale aftrek op dienstencheques wordt voorgesteld als een besparing, maar dat is een belastingverhoging, punt. Ook wat onder de aanpak van de fiscale fraude wordt verpakt, is in wezen een verhoging van de fiscale druk.
Langs de uitgavenkant had ik dus wel iets meer ambitie verwacht. Bovendien komt er een enorme focus te liggen op alles wat enigszins financieel is. Vermogensbelasting, speculatie, striktere regelgeving, enzovoort. Ik kan me wel iets voorstellen bij een tijdelijke belasting op vermogens, maar er wordt nergens gezegd hoe lang dat tijdelijke is. Bovendien, een keertje dat vermogen in kaart is gebracht verdwijnt het voordeel dat België had tegenover andere landen. Of het tot een kapitaalvlucht komt is moeilijk in te schatten, waar naartoe? Ook een belasting op winsten uit aandelen kan ik nog begrijpen, maar met deze tarieven is dat waanzin. En er is ook nog onduidelijkheid of bijvoorbeeld niet-genoteerde aandelen van familiebedrijven hierin vervat zitten. Ook het morrelen aan de notionele-intrestaftrek is nefast. Als je telkens het regime van die maatregel aanpakt kan je die niet langer verkopen als een voordeel.

Ik vind het dus een beetje een gemiste kans. Er worden verschillende goede openingen gemaakt, maar de focus ligt voor mij te veel op de korte termijn."

L.D.

Onze partners