Pensioenen mogen niet worden opgetrokken, vindt directeur Planbureau

08/03/10 om 13:47 - Bijgewerkt om 13:47

Bron: Trends

Om de kosten van de vergrijzing te kunnen betalen, zullen drie voorwaarden moeten worden vervuld. Men moet het begrotingsevenwicht aanhouden, zich redelijk opstellen op vlak van bijkomende sociale voordelen en de effectieve pensioenleeftijd optrekken.

Dat stelt de directeur van het Federale Planbureau Henri Bogaert maandag in La Libre Belgique. Hij is ook van oordeel dat de pensioenen niet verder verhoogd mogen worden.

Volgens Bogaert kan een combinatie van die drie voorwaarden zorgen dat de pensioensituatie "houdbaar" blijft. "Maar ze moeten alledrie vervuld worden", benadrukt hij.

De financiering van de pensioenen is verzekerd tot 2015, verklaarde bevoegd minister Michel Daerden (PS) onlangs. Maar wat nadien komt blijft onduidelijk. "De regering wil rond 2015 een begrotingsevenwicht bereiken. En ze hoopt dat te kunnen aanhouden gedurende de volgende jaren. Indien dat niet gebeurt, zitten we met een probleem. Geen groot probleem, maar toch een probleem", stelt Bogaert vast.

Volgens hem zijn een begrotingsevenwicht en economische groei noodzakelijk, "maar dat zal niet volstaan". Zo moet men onder meer ophouden de pensioenen en de begrotingskost van de vergrijzing te verhogen. "Ik zeg niet dat de pensioenen verlaagd moeten worden. Ik heb gezegd dat ze niet verhoogd zouden mogen worden, tenzij dat beperkt blijft tot kleine welvaartsaanpassingen", verduidelijkt hij.

Tot slot is de topman van het Planbureau van oordeel dat de effectieve pensioenleeftijd in 10 jaar tijd van 59 naar 63 moet worden opgetrokken.

Onze partners