Peeters kondigt masterplan voor overdracht kmo's aan

13/10/11 om 18:41 - Bijgewerkt om 18:41

Bron: Trends

De Vlaamse overheid wil de ondernemers via een masterplan efficiënt begeleiden bij een bedrijfsoverdracht. Anders dreigen er te veel banen verloren te gaan, vindt minister-president Kris Peeters.

Peeters kondigt masterplan voor overdracht kmo's aan

© belga

Met een masterplan voor opvolging en overname wil de Vlaamse overheid ondernemers sensibiliseren, informeren en begeleiden als ze beslissen hun zaak te verkopen.

De Vlaamse overheid wil via het masterplan de vergrijzing bij ondernemers counteren door ervoor te zorgen dat er genoeg ondernemers blijven om die bedrijven over te nemen. Via het plan zou niet enkel het aantal ondernemers op peil blijven, maar zouden tegelijk de gecreëerde jobs veilig worden gesteld.

Op dit moment behoren er 129.000 Vlaamse ondernemers tot de groep van 50-plussers, goed voor 31 procent van de zelfstandigen in hoofdberoep. Van die 129.000 is 55 procent bovendien ouder dan 55. Bovendien weet 57 procent van de ondernemers die hun zaak binnen de tien jaar willen overlaten, nog niet aan wie.

Minister-president Peeters wees er in een toelichting op dat hij alle ondernemers "ook een leven na het werk" gunt, maar dat ze tijdig werk moeten maken van een overdracht om de continuïteit te verzekeren.

Behalve het welzijn van de ondernemers houdt Peeters ook dat van Vlaanderen in gedachten. Peeters vreest namelijk dat er zonder een degelijk plan het aantal ondernemers in Vlaanderen vanaf 2030 dreigt te dalen, waardoor er 230.000 tot 350.000 banen op de tocht dreigen te staan.

Het masterplan omvat onder meer een Week van de Bedrijfsoverdracht (24-28 oktober) met informatiesessies en nieuwe subsidies, bijvoorbeeld tot 25.000 euro voor het opstellen van een overnameplan. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners