Peeters: ‘Federale regering verbetert begroting met 0,6 procent, nu de anderen nog’

© belga

Volgens vicepremier Kris Peeters (CD&V) komt de federale regering haar belofte aan de Europese Commissie na om het begrotingssaldo structureel te verbeteren met 0,6 procent, maar blijven de andere niveaus steken op een lagere inspanning. “Zo komt België alles samen niet aan 0,6 procent. Als we onze begroting zo overmaken, krijgen we gegarandeerd problemen”, zei Peeters donderdag in De Ochtend op Radio 1.

Woensdag konden de ministers van Begroting van de federale en de deelstaatregeringen het nog niet eens raken over het stabiliteitsprogramma 2017-2020 dat ons land bij de Europese Commissie moet indienen. Federaal minister Sophie Wilmès heeft haar collega’s uit de gewesten een voorstel voorgelegd. Bedoeling is dat ze tegen vandaag een antwoord verstrekken.

Tijdens het Overlegcomité was woensdagochtend onenigheid ontstaan, naar verluidt omdat Vlaanderen de Oosterweelverbinding buiten de begrotingsdoelstelling wil houden zonder dat Europa daar groen licht voor gegeven heeft.

Federaal zal die inspanning doen, maar als de anderen die niet doen, komen we er niet”

Vicepremier Peeters noemde donderdag geen namen, maar liet verstaan dat de begrotingsknoop op deelstaatniveau moet worden ontward. “Wij hebben (aan Europa) gezegd dat we de begroting voor 0,6 procent structureel gaan aanpakken. Maar alles samen komen we er niet. Als we de begroting zo overmaken, krijgen we gegarandeerd problemen”, zei hij. “Federaal zal die inspanning doen, maar als de anderen die niet doen, komen we er niet.”

Als de Commissie zou oordelen dat België zijn begroting niet op de rails houdt, riskeert het opnieuw op het strafbankje terecht te komen.

Woensdag heeft federaal minister van Begroting Sophie Wilmès haar collega’s uit de gewesten een voorstel voorgelegd. Bedoeling is dat ze vandaag/donderdag een antwoord verstrekken.

Oosterweelverbinding

Gisteren liet Vlaams minister-president Geert Bourgeois al verstaan dat hij niet zou aanvaarden dat zijn regering de zwartepiet zou krijgen in de budgettaire discussie tussen de federale regering en de regio’s. “Wij hebben onze job gedaan. Men mag de rollen niet omkeren. De Vlaamse begroting is structureel in evenwicht. We maken abstractie van Oosterweel, maar dat gaat ook maar om 0,15 procent van het bbp”, klonk het toen.

Over de Oosterweelverbinding wou hij toen het volgende kwijt: “We vragen inderdaad om abstractie te maken voor Oosterweel. Voor dit soort projecten vragen we al langer om te kunnen afschrijven op een langere periode. Wat we als Vlaanderen niet willen doen, is vier jaar lang de belastingen voor de Vlamingen fors verhogen om Oosterweel te betalen of geplande investeringen in onder meer onderwijs, welzijn of wonen te schrappen”.

Hij wees er ook op dat de begrotingsimpact van de Oosterweel beperkt blijft tot 0,14 of 0,15 procent van het bbp. Dat gebruiken om te zeggen dat Vlaanderen het budgettaire traject van België op de helling zet, is volgens hem dus met een grote korrel zout te nemen.

Partner Content