Peeters: 'Bruggepensioneerden Ford Genk moeten niet actief op zoek naar werk'

25/09/15 om 04:44 - Bijgewerkt om 04:44

De voormalige werknemers van Ford Genk die vallen onder het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT, het vroegere brugpensioen) moeten niet actief op zoek naar werk. Dat heeft federaal vicepremier en minister van Werk Kris Peeters (CD&V) gezegd.

Peeters: 'Bruggepensioneerden Ford Genk moeten niet actief op zoek naar werk'

Ford Genk op de laatste werkdag, in december 2014 © BELGA

Vicepremier Kris Peeters zegde dat aan Het Belang van Limburg.

Peeters stuurt daarover vandaag/vrijdag een brief aan de administrateur-generaal van de RVA en de leidende ambtenaren van de arbeidsbemiddelaars VDAB, Forem (Wallonië) en Actiris (Brussel).

Donderdag hadden kranten van Mediahuis nog geschreven dat duizend Ford-SWT'ers alsnog actief naar werk moeten zoeken van de VDAB. Maar volgens Peeters zullen de afspraken die met de Ford-werknemers werden gemaakt integraal gerespecteerd worden. Hij heeft daarover al contacten gehad met zijn Vlaamse collega van Werk Philippe Muyters (N-VA) en met de administrateurs-generaal van RVA en VDAB.

58 plus

De werknemers die 58 jaar zijn of 38 jaar beroepsverleden hebben op het einde van de opzegperiode, zijn dus toch automatisch vrijgesteld van elke beschikbaarheid. Werknemers die geen 58 jaar zijn of geen 38 jaar beroepsverleden hebben op het einde van de opzegperiode, moeten passief beschikbaar blijven tot ze 60 worden en hebben dan recht op vrijstelling van beschikbaarheid.

(Belga/RR)

Onze partners