Peeters belooft groentetelers maatregelen tegen dumpingprijzen

19/08/11 om 14:15 - Bijgewerkt om 14:15

Bron: Trends

De groentetelers in ons land verkopen momenteel groenten tegen dumpingprijzen. Dat is niet naar de zin van Vlaams minister-president Kris Peeters.

Peeters belooft groentetelers maatregelen tegen dumpingprijzen

© belga

Als gevolg van de dumpingprijzen ontvangen de telers door de nasleep van de EHEC-crisis en de weersomtandigheden slechts een vierde van de prijs die ze normaal voor hun producten krijgen, verklaarde Peeters vrijdag na overleg met de sector. "Een historische crisis in de sector", luidt het.

Niet alleen de nasleep van de EHEC-bacterie en het sluiten van de grenzen dat daarop volgde, heeft de groentesector in de problemen gebracht. Door het uitzonderlijke goede voorjaarsweer kwamen namelijk grote hoeveelheden groenten op de markt. Bovendien werd het groenteseizoen in Zuid-Europa laat opgestart. Beide factoren zorgden voor een overaanbod op de markt tegen zeer lage prijzen. "Een effect op de prijsvorming dat zich nooit heeft gestabiliseerd", aldus Peeters, die bevoegd is voor Landbouw.

Peeters belooft nu maatregelen op korte en lange termijn. Op lange termijn wil de minister-president de groentesector beter "crisisbestendig" maken, "zodat we niet elk jaar rond de tafel moeten zitten". In september zullen hiervoor de nodige beleidsinitiatieven opgestart worden. In dat verband wordt het 'kloksysteem' besproken dat gehanteerd wordt voor de verkoop in de veilingen.

Op korte termijn zal onder meer de steun aan landbouwers vanuit het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) vervroegd terugbetaald worden. Dat moet "liquiditeit creëren" voor de sector. Er volgt nog een gesprek met de banken om te evalueren wat mogelijk is inzake de overbruggingskredieten die eerder al werden ingevoerd na de EHEC-crisis.

(belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners