Paul Krugman: ‘Het antwoord op de crisis ligt bij de ECB’

© reuters

Volgens de overtuigde keynesiaan en Nobelprijswinnaar Paul Krugman zijn loodzware besparingen niet de oplossing voor de eurocrisis. Hij ziet meer heil in een terugkeer naar gematigde inflatie.

Na een vrij rustige zomer kondigt zich aan het Europese front opnieuw storm aan. Griekenland wacht op de storting van een nieuwe hulptranche van 31,5 miljard euro. Het land vraagt twee jaar extra om het beloofde besparingsplan op poten te zetten. En ook de toestand van Spanje blijft precair. Iedereen zit te wachten op het moment dat het land officieel een aanvraag voor Europese hulp indient

In zijn nieuwste boek How to End This Depression houdt econoom en Nobelprijswinnaar Paul Krugman een pleidooi tegen de onverbiddelijke en dogmatische strijd tegen de begrotingstekorten. “Sinds 2010 heeft de politieke klasse in Europa, net als in de VS zich uitsluitend toegespitst op het deficit”, stelt hij.

Vergist Europa zich van slagveld?

Krugman: “Niemand kan ontkennen dat Athene een probleem had met budgettaire discipline en dat het een grote verantwoordelijkheid draagt voor zijn tegenspoed. Maar in de paniek heeft men – bij gebrek aan beter – Griekenland aangewend om de hele Europese crisis te verklaren. Dat heeft bijgedragen tot het algemene dogma van strengheid.

“Het weerspiegelt ook het dogmatisme van de Duitsers, die altijd klaarstaan om anderen ervan te beschuldigen dat ze niet dezelfde deugdzaamheid aan de dag leggen. Maar dan vergeet men hoe uniek en geïsoleerd het geval-Griekenland wel is.”

Wat vindt u van de Europese reactie op de crisis?

Krugman:“Mijn pleidooi tegen het bezuinigingsbeleid richt zich tot de landen die nog een keus hebben. Spanje noch Griekenland kon het risico lopen dat hun toelage zou worden afgesneden. Voor Frankrijk is de situatie anders. Volgens mij is de budgettaire situatie van Frankrijk niet kritiek en heeft het niet zo’n erge nood aan een besparingspolitiek.”

Toch moet het vertrouwen van de markt bewaard blijven.

Krugman: “Het antwoord ligt bij de Europese Centrale Bank. Die moet enerzijds massaal Spaanse en Italiaanse obligaties opkopen om de intreststijging in te dijken. En anderzijds moet ze een soepeler beleid voeren en de rente niet verhogen bij het minste teken van inflatie.”

En wat met Griekenland?

Krugman: “Ik zie niet in hoe dat land bij de euro kan blijven. Maar een exit zou een massale leegloop van de deposito’s bij de Spaanse en Italiaanse banken veroorzaken. De ECB moet dat opvangen met een onbeperkte inbreng van liquide middelen. Anders gooit de Bundesbank binnen de twee weken de handdoek en komt er een einde aan de euro.”

Was u altijd al een euroscepticus?

Krugman: “Ja, ik vind dat de euro een romantisch idee was, een mooi voorbeeld van politieke eenheid. Maar wie zijn nationale munt laat vallen, verliest veel manoeuvreerruimte.”

Lees het volledige interview met Paul Krugman in Trends van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content