Paul Buysse (Bekaert): “Struikelen over BHV is een historische absurditeit”

© belga

In de Belgische bedrijfswereld wordt met enige afschuw gereageerd op de politieke ontwikkelingen en de val van de regering. Baron Paul Buysse, voorzitter van Bekaert, heeft het over een “historische absurditeit” op een ogenblik dat er zoveel socio-economische uitdagingen wachten.

“De huidige generatie politici is verantwoordelijk voor een soort implosie van het land,” zegt Buysse. “De budgettaire orthodoxie is zoek en in tijden van hoogconjunctuur heeft men verzuimd om reserves aan te leggen. De gevolgen daarvan zijn zéér ernstig. Dat een regering valt over een probleem als BHV – een dossier dat al decennia meesleept – is tegen die achtergrond wraakroepend.”

Paul Buysse huivert bij de idee dat België geen regering zou hebben op een moment dat het zijn voorzitterschap van Europa moet waarnemen. “Ik hoop dat de politieke elite van dit land toch nog zal inzien dat ze de rangen op een of andere wijze moet sluiten om in Europa geen mal figuur te slaan,” zegt Buysse. “Het is tegenover de rest van Europa godgeklaagd dat we uitgerekend nu in zo’n belachelijke crisis zijn verzeild geraakt. Kan men het zich voorstellen dat één van de stichtende leden van de Europese Unie, zijn rol als voorzitter niet kan opnemen, terwijl dit land met Brussel toch de hoofdstad van Europa levert? Hoe belachelijk kan men zich maken? Maar eerlijk gezegd, ik zie niet goed in hoe men hier nog uit geraakt. Of er moet een soort van bliksemschicht uit het wolkendek komen.”

Last but not least is er ook de schade voor de Belgische bedrijven in het buitenland en voor België als “investeringsland” voor buitenlandse bedrijven. Paul Buysse: “Landen als Frankrijk, Engeland of Duitsland pakken graag uit met hun trots en hun rechtlijnige aanpak, en de bedrijven van die landen hebben daar hun voordeel bij. Ik vrees dat onze internationale bedrijven zoals Solvay of UCB veeleer met een nefast nationaal imago opgezadeld zitten als ze de wereld in trekken. Voor Bekaert geldt dat minder, omdat onze activiteiten al lang België overstijgen. In omgekeerde richting – buitenlandse bedrijven aantrekken naar België – duikt een doemscenario op. AmCham (de American Chambre of Commerce) heeft er al herhaaldelijk op gewezen dat hun leden vooral politieke en fiscale stabiliteit zoeken in een land. Zo’n klimaat schreeuwt dus om een efficiënte overheid en net dat hebben we niet. Schande.”

KC

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content