"Overheid moet zelf vrouwen benoemen in raden van bestuur"

24/06/11 om 09:54 - Bijgewerkt om 09:54

Bron: Trends

Dat zegt Herman Daems in Z-Talk Goossens op Kanaal Z.

"Overheid moet zelf vrouwen benoemen in raden van bestuur"

© Belga

Dat zegt Herman Daems in Z-Talk Goossens op Kanaal Z.

Volgende week wordt de wet over quota voor vrouwen in raden van bestuur bij beursgenoteerde bedrijven wellicht definitief gestemd in de senaat. Herman Daems, die volgende week zijn laatste raad van bestuur voorzit bij GIMV, is erg teleurgesteld over die wet. Hij is vóór genderdiversiteit en hoopte via een aanvulling van de Code Corporate Governance de wet nog te kunnen tegenhouden, zonder resultaat.

Daems: "We hebben in Vlaanderen een gevecht moeten leveren om te doen aanvaarden dat raden van bestuur meer dan een soort instantie waren die louter hun handtekening zette onder beslissingen, die reeds op papier stonden."

"Ik vrees dat we door de quota voor vrouwen in raden van bestuur opnieuw in dat tijdperk terecht zullen komen. Raden van bestuur worden dan puur formele bedoeningen waar de leden te horen krijgen: als u niet akkoord bent met wat er beslist is, dan onthoudt u zich maar...".

Bovendien vreest Daems dat onafhankelijke bestuurders in de toekomst per definitie een vrouw zullen zijn. "Raden van bestuur vertegenwoordigen tal van belangen. Je hebt vertegenwoordigers van aandeelhouders, die 20 of 30 procent van het aandeelhouderschap vertegenwoordigen. Maar je hebt ook onafhankelijke bestuurders die een gespreid aandeelhouderschap vertegenwoordigen. Als een aantal van die grote aandeelhouders zeggen, sorry wij hebben geen vrouwen, dan zullen de onafhankelijke bestuurders vrouwelijk moeten zijn."

Daems vervolgt boos: "De overheid zou als belangrijke aandeelhouder van een aantal bedrijven een deel van het probleem kunnen oplossen als ze zélf vrouwen benoemt in raden van bestuur, wat ze dus niet doet! (zoals bijvoorbeeld bij BNP Paribas Fortis, waar Daems voorzitter van de raad van bestuur is, red.)

Bekijk de fragmenten

Herman Daems gaat in Z-Talk Goossens in gesprek met Eric Van Rompuy, zijn voormalige baas, want in de tweede helft van de jaren 90 was Daems kabinetschef van Eric Van Rompuy, toen Vlaams minister van Economie. Over de quota voor vrouwen in de raden van bestuur in beursgenoteerde bedrijven debatteert hij met Ann De Jaeger van Executive learing partnership. Met Wouter Torfs van Schoenen Torfs wisselt Daems van gedachten over het opnemen van maatschappelijk verantwoord ondernemen in de Code Corporate Governance.

Daems is zeer kritisch over het Vlaamse/Belgische kader waarin bedrijven moeten opereren. "Ik maak me serieus zorgen over de overdreven drang om allerlei dingen te regelen. Om maar iets te noemen: de bonusdiscussie. Bedrijven zullen door zo'n zaken in Luxemburg of in Londen willen gaan noteren. Bedrijfsleiders voelen zich helemaal niet welkom in België, want de overheid doet alles om het de bedrijven moeilijk te maken. Ik begrijp dat men dingen wil reglementeren. Maar doe dat a.u.b. in Europees niveau!"

Bekijk het fragment

Z-Talk Goossens is zaterdag te zien op Kanaal Z vanaf 11 uur. Bekijk de uitzending nu al online.

Lees meer over:

Onze partners