Oostenrijk volgt Duitsland en keurt versterkt Europees noodfonds goed

30/09/11 om 15:45 - Bijgewerkt om 15:45

Bron: Trends

Het Oostenrijkse parlement heeft vrijdag met een grote meerderheid ja gezegd tegen de versterking van het Europese noodfonds EFSF. Duitsland deed dat vrijdag al

Oostenrijk volgt Duitsland en keurt versterkt Europees noodfonds goed

© belga

Oostenrijk volgt dus de Duitse locomotief en wordt het 14de land van de 17 lidstaten tellende eurozone dat volmondig 'ja' zegt een slagkrachtiger Europees reddingsfonds voor lidstaten in moeilijkheden.

De Oostenrijkse voorstanders van een dergelijk fonds waren duidelijk in de meerderheid in het parlement .117 parlementsleden stemden voor, 53 tegen. De regeringspartijen en de groenen, die in het oppositiekamp zitten, stemden voor. Afgevaardigden van de populistische en de extreem-rechtse partijen stemden tegen.

Door de goedkeuring in het Oostenrijkse parlement wordt de Oostenrijkse bijdrage aan het noodfonds opgetrokken van 12 tot 21,6 miljard euro.

De staatshoofden en regeringsleiders van de zeventien eurolanden hadden op 21 juli beslist om de slagkracht van het fonds uit te breiden. Het fonds krijgt een effectieve leencapaciteit van 440 miljard euro en zal bijvoorbeeld ook obligaties kunnen opkopen op de secundaire markt.

Nu blijven nog Malta, Nederland en Slowakije over die zich uiterlijk in oktober moeten uitspreken over een uitbreiding van het noodfonds. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners