‘Ook Westerse landen zullen stijging voedselprijzen voelen’

© AFP

De impact van de klimaatverandering op de voedselprijzen wordt onderschat, waarschuwt Oxfam.

Het rapport ‘Extreme Weather, Extreme Price’ is opgesteld door het Institute of Development Studies in opdracht van Oxfam. De auteurs waarschuwen dat de gevolgen van de klimaatverandering voor de voedselprijzen onderschat worden. Studies gingen tot nog toe uit van een geleidelijke stijging, door bijvoorbeeld veranderende neerslagpatronen. Maar extreme weersfenomenen zoals overstromingen en droogte kunnen in korte tijd tot snelle stijgingen leiden.

Rijst en maïs Het rapport schets het scenario voor 2030, als extreme droogtes zoals dit jaar in de Verenigde Staten nog vaker voorkomen. Zelfs bij een voorzichtige schatting kan een nieuwe Amerikaanse droogte in 2030 de maïsprijs met 140 procent doen stijgen, stellen de auteurs.

Een grootschalige droogte in India of overstromingen in Zuidoost-Azië kunnen de internationale rijstprijs met 22 procent doen stijgen. Lokaal kan de prijs tot 43 procent stijgen. Vooral Afrika ten zuiden van de Sahara is kwetsbaar: door droogtes en overstromingen in zuidelijk Afrika kunnen de prijzen van gewassen als maïs en sorghum verdubbelen.

Wereldwijd

“De enorme potentiële impact van extreme weersfenomenen op de toekomstige voedselprijzen wordt volledig vergeten in het huidige klimaatdebat”, zegt Tim Gore van Oxfam. “De wereld moet zich bewust worden van de drastische gevolgen voor ons voedselsysteem als we inactief blijven in de strijd tegen de klimaatverandering.”

Gore waarschuwt dat niet enkel de inwoners van ontwikkelingslanden het hard te verduren zullen krijgen door de stijgende prijzen. Ook in westerse landen zullen de armste gezinnen het moeilijker krijgen om hun voedselbudget onder controle te houden. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content