‘Ontwerp Europees begrotingsverdrag is teleurstellend’

© Reuters

De onderhandelingen over het nieuwe Europese begrotingsverdrag zijn in woelige wateren beland. De Europese Commissie en het Europees Parlement vinden de laatste ontwerptekst maar niets.

De onderhandelingen over het nieuwe Europese begrotingsverdrag zijn in woelige wateren beland. De diensten van voorzitter Herman Van Rompuy verspreidden een nieuwe ontwerptekst en die is voor het Europees Parlement onverteerbaar. Ook bij de Europese Commissie spreekt men van een stap achteruit.

“Het laatste ontwerp is onaanvaardbaar. Het parlement kan die niet aanvaarden zoals die nu voorligt. Ze is niet verenigbaar met de bestaande Europese verdragen en respecteert de communautaire besluitvorming niet”, stellen waarnemers Guy Verhofstadt, Roberto Gualtieri en Elmar Brok van het Europees Parlement in een gemeenschappelijke verklaring.

Verhofstadt en co, die niet uitsluiten dat ze het verdrag zullen aanvechten bij het Europese Hof van Justitie, stellen een gebrek aan democratische controle aan de kaak. Ook druisen sommige bepalingen volgens hen in tegen de nieuwe EU-wetgeving op het toezicht op nationale begrotingen. De Europarlementsleden eisen ook meer aandacht voor solidariteit en economische groei.

Het begrotingsverdrag moet het vertrouwen van de financiële markten in de houdbaarheid van de schuldenlast van de eurolanden helpen herstellen. De deelnemende landen engageren zich onder meer om de doelstelling van begrotingen in evenwicht of met overschotten te verankeren in de grondwet of een wet van gelijkaardig belang, de zogenaamde golden rule.

Juridisch complexe onderhandelingen

Omdat Groot-Brittannië een wijziging van het Europees verdrag blokkeerde, lanceerden de eurolanden eind vorig jaar onderhandelingen over een nieuw intergouvernementeel verdrag, dat buiten de EU-structuren blijft. Met uitzondering van de Britten nemen de niet-eurolanden deel aan de juridisch complexe onderhandelingen. Die zouden tegen eind januari afgerond moeten worden, maar dat belooft nog een hele klus te worden.

Ook bij de Commissie wordt teleurgesteld gereageerd. “Een stap achteruit”, zo klonk het in het Berlaymontgebouw. Haar rol wordt in de laatste versie gevoelig ingeperkt. Zo kan de Commissie niet langer naar het Europese Hof trekken om de correcte invoering van de ‘golden rule’ af te dwingen. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content