Onderhandelingen over Griekse bailout uitgesteld door veiligheidsproblemen

rellen in Athene © reuters

Gesprekken tussen de Grieken en de schuldeisers kunnen niet plaatsvinden, doordat het land met logistieke en veiligheidsproblemen kampt.

Formele gesprekken over Griekenland en zijn 86 miljard euro aan noodsteun lopen vertraging op als gevolg van ‘logistieke’ en ‘veiligheidsproblemen’, raakte vrijdag bekend.

De Griekse regering had eerder nochtans verklaard dat de onderhandelingen vrijdag zouden worden opgestart, om de details over het derde steunpakket te bespreken met de schuldeisers.

Er rest overigens niet veel tijd om tot een akkoord te komen, want zonder een noodlening kan Griekenland zijn schulden volgende maand niet aflossen aan de Europese Centrale Bank (ECB). De nieuwe deadline wenkt op 20 augustus.

Bronnen melden dat de onderhandelingen de komende dagen kunnen worden opgestart.Wanneer precies is op dit moment niet bekend. “De laatste voorbereidingen die worden getroffen botsen op logistieke problemen, zoals het vinden van een locatie voor de gesprekken,” aldus een ambtenaar van de Europese Commissie.

Veiligheid waarborgen

Aangezien de geldschieters van Griekenland – waaronder Duitsland en het Internationaal Monetair Fonds – bijzonder onpopulair zijn bij de modale Griek, is veiligheid van primair belang.

De geldschieters annex schuldeisers hebben sinds 2010 van Griekenland hogere belastingen en forse bezuinigingen geëist in ruil voor een totaalpakket van financiële steun ter waarde van 230 miljard euro. Nu eisen diezelfde schuldeisers nog meer besparingen in ruil voor een derde schijf noodhulp, wat nog wat extra kwaad bloed heeft gezet bij vele Grieken.

Athene kreeg de afgelopen vijf jaar geregeld af te reken met onlusten en straatprotest. Dat escaleerde begin deze maand tot gewelddadige confrontaties tussen demonstranten en politie. Daarbij gooiden demonstranten met molotovcocktails, die door de politie vervolgens beantwoord werden met traangas.

Geen tijd te verliezen

Rekening houdend met de veiligheidsproblemen en mogelijk toenemend straatprotest tegen de schuldeisers kan elke vertraging die de onderhandelingen oplopen problematisch zijn, zoals eerder al bleek wanneer discussies zijn blijven aanslepen tot een of andere deadline verstreek.

Trouwens, eens een definitief akkoord tussen de Griekse regering en de trojka over het reddingsplan wordt bereikt, moeten daarna de verschillende parlementen in de eurozone de deal nog goedkeuren. De volledige deal moet uiterlijk tegen 20 augustus beklonken zijn, zodat Griekenland zijn schuld ter waarde van 3,2 miljard euro aan de ECB kan aflossen. (CNN/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content