Obama teruggefloten door eigen partij in handelsdeal

Barack Obama © REUTERS
Rudi Rotthier Knack-correspondent in de Verenigde Staten

Een voorstel om president Obama bijzondere bevoegdheden te geven zodat hij snel een handelsverdrag kan sluiten, is door zijn eigen partij in de Senaat tegengehouden. De Democraten willen meer garanties.

De stemming in de Senaat ging over de Trans-Pacific Partnership (TPP), een vrijhandelsverdrag tussen 12 landen rond de Stille Zuidzee. Bij de onderhandelaars zitten behalve de VS onder meer Japan, Maleisië, Vietnam, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, Mexico en Chili.

President Barack Obama wil speciale bevoegdheden zodat hij alleen het eindresultaat aan het parlement moet voorleggen. Voor die speciale bevoegdheden heeft hij in de Senaat een meerderheid van 60 stemmen (op 100) nodig.

Gênant genoeg stemden wel de Republikeinen met de president maar niet de Democraten. Met 52 (Republikeinse) stemmen voor en 45 Democraten tegen werd het voorstel verworpen.

Geheim

De Democraten in de Senaat, aangevuurd door Elizabeth Warren en vers presidentskandidaat Bernie Sanders, hebben een aantal fundamentele bezwaren tegen het verdrag en wisten de Democratische senatoren die wel voor het verdrag zijn mee in hun kamp te krijgen. Een fundamenteel probleem bestaat er voor de Democraten in dat het ontwerpverdrag tot dusver geheim gehouden werd, en men dus niet weet wat het inhoudt. De Democraten willen een aantal garanties inzake effecten op tewerkstelling in eigen land, of compensaties voor banen- of koopkrachtverlies. Ook wil men dat er sancties komen voor landen die met wisselkoersen knoeien.

“We moeten de Amerikaanse handelsverdragen fundamenteel heronderhandelen”, aldus Bernie Sanders, “zodat ons voornaamste uitvoerproduct niet de goedbetaalde Amerikaanse banen zijn”. Het komt erop neer dat de Democraten vrezen dat het vrijhandelsakkoord wel multinationals en de grote bedrijven zal helpen maar niet de Amerikaanse werknemers.

Een aantal van de gevraagde bijkomende garanties willen de president en/of de Republikeinen niet geven.

Het Witte Huis sprak in een reactie over een “procedure-kink” in de kabel, maar waarnemers denken dat de vertraging voor het akkoord wel eens lang kan worden.

Quid Hillary?

De president, schrijft The Washington Post, vindt geen steun bij presidentskandidaat Hillary Clinton. Haar echtgenoot Bill was de kampioen van de vrijhandelsverdragen, maar als senator werd Hillary al lauwer, als presidentskandidaat spreekt ze zich tot dusver niet uit over de handelsverdragen.

Behalve de TPP is ook de Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), een handelsverdrag met onder meer de EU, in bespreking.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content