Obama plant belasting voor superrijken

18/09/11 om 08:48 - Bijgewerkt om 08:48

Bron: Trends

De Amerikaanse president Barack Obama stelt maandag een speciale belasting voor superrijken voor.

Obama plant belasting voor superrijken

© Belga/AFP

De Amerikaanse president Barack Obama gaat maandag voorstellen een "Buffet-taks" in het leven te roepen. Het gaat om de invoering van een minimale belasting voor personen die meer dan 1 miljoen dollar per jaar verdienen.

Obama wil dat rijken procentueel evenveel bijdragen dan de middeninkomens, schrijft The New York Times.

Gezien de politieke machtsverhoudingen - de Republikeinen hebben een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en de Democraten in de Senaat - moeten Republikeinen en Democraten het eens zien te raken over de begroting voor volgend jaar. Volgens de Amerikaanse krant wil Obama met zijn voorstel de druk op de Republikeinen opvoeren om in te stemmen met hogere taksen voor de rijken.

Staastsschuld

Het voorstel maakt overigens deel uit van een plan om op lange termijn de torenhoge staatsschuld in te dijken. Obama stelt dat plan maandag in het Witte Huis voor.

De Amerikaanse president heeft het over een "Buffet-belasting", naar de Amerikaanse miljardair Warren Buffet, die al verschillende keren voorstelde om de superrijken meer te laten bijdragen. Zij betalen minder belastingen dan de middenklasse en dat kan niet, meent de investeerder. Hoe de taks er precies moet uitzien en hoeveel die zal opbrengen, is nog niet duidelijk. (Belga/EE)

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

TrendsInformation Services

Onze partners