Nooit eerder zo veel jobstudenten aan het werk

© Thinkstock

Het aantal jongeren dat werkt, groeit. Dat heeft een impact op de tewerkstelling van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt.

Terwijl het economisch slecht gaat en er heel wat jobs sneuvelen, beleven de jobstudenten gouden tijden. Zeven op de tien jongeren gaan, ook buiten de vakanties, aan de slag. Dat staat in Het Laatste Nieuws.

“De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid zag het aantal dagen dat studenten gewerkt hebben in de eerste jaarhelft met 36 procent stijgen. Iets meer dan 2 miljoen dagen studentenarbeid zijn aangegeven in de eerste zes maanden van 2012, tegenover ruim 1,5 miljoen het jaar voordien”, zegt Paul Verschueren van Federgon, de federatie van uitzendbedrijven.

De toename is vooral toe te schrijven aan de nieuwe regelgeving, waardoor jongeren meer kunnen werken buiten de zomermaanden. “Het effect van de nieuwe regels is overduidelijk. In de vakantiemaanden nam de studentenarbeid met slechts 6 procent toe, terwijl die buiten die periodes opvallend feller steeg”, aldus Verschueren. Niet iedereen is evenwel gelukkig met die evolutie.

‘Honderden jobs voor laaggeschoolden verloren gegaan’

“Door de regels flexibeler te maken voor studenten, heeft men de meest kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt benadeeld”, zegt Jan Deweghe, federaal secretaris Handel bij de socialistische bediendenvakbond BBTK. “Ik krijg steeds meer klachten uit de grootwarenhuizen en de distributieketens. Overal stellen onze afgevaardigden vast dat er afvloeiingen zijn. Contracten van bepaalde duur worden niet omgezet in een contract van onbepaalde duur en deeltijds personeel dat werd ingezet om rekken te vullen wordt ingeruild voor goedkopere jonge werkkrachten. We zijn nog bezig met onze berekeningen, maar nu al staat vast dat door de nieuwe regelgeving honderden jobs voor laaggeschoolden verloren gaan.” (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content