Nog even geduld voor Europees bankentoezicht

© reuters

Het blijft wachten op een uitgewerkt plan voor het toezicht op de Europese bankensector. De lidstaten van de Europese Unie raken het niet met elkaar eens.

Het blijft wachten op een uitgewerkt plan voor het toezicht op de Europese bankensector. De lidstaten van de Europese Unie raken het niet met elkaar eens.

Vooral de rolverdeling tussen de Europese Centrale Bank (ECB) en de nationale toezichthouders blijft voor discussie zorgen. Op 12 december wordt een nieuwe vergadering ingelast.

Op de Ecofin-Raad hebben de 27 ministers van Financiën dinsdag enkele dringende dossiers af te handelen, met het bankentoezicht als heetste hangijzer.

Het Europees Parlement bepaalde vorige week al zijn standpunt over de twee wetgevende teksten waarover een akkoord gesloten moet worden en wacht op een compromis onder de lidstaten om de institutionele onderhandelingen op te starten.

Het Parlement moet nog een week geduld oefenen. De ministers raakten het namelijk niet met elkaar eens en komen woensdag 12 december opnieuw bijeen, ondanks de waarschuwing van Belgisch minister Steven Vanackere dat er voor het einde van het jaar minstens een politiek akkoord bereikt moet worden tussen de lidstaten en het Parlement.

Over de concrete organisatie van het toezicht leken de meningen dinsdag nog het meest uiteen te lopen. “Niemand gelooft dat één instelling (de ECB) het toezicht op alle 6.000 Europese banken zal kunnen uitoefenen”, verklaarde de Duitse minister Wolfgang Schäuble. “Een Chinese muur tussen bankentoezicht en monetair beleid is een absolute noodzaak,” aldus Schäuble.

Zijn Franse collega Pierre Moscovici wil niet weten van het tweeledige systeem dat Duitsland voorstaat en waarbij het de nationale toezichthouders zijn die tot op een bepaald punt het toezicht blijven uitoefenen.

Volgens de Spaanse minister van Economie Luis De Guindos hangt de toekomst van de euro af van de overeenkomst die de lidstaten moeten maken. “Een bankenunie is de sleutel om de onzekerheden over de toekomst van de eurozone te ontgrendelen”, aldus De Guindos. De Spaanse minister heeft zo zijn twijfels over een regeling waarbij niet alle banken betrokken zijn. (Belga/Reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content