Netwerk tegen Armoede: ‘Regering creëert geen welvaart, maar armoede en ongelijkheid’

Kris Peeters, Charles Michel en Jan Jambon © Belga

Het Netwerk tegen Armoede is “bijzonder teleurgesteld” over de taxshift en de begrotingsmaatregelen die de federale regering heeft voorgesteld. De maatregelen treffen vooral de meest kwetsbare mensen, terwijl “de grote vermogens andermaal de dans ontspringen”, zo stelt de koepelorganisatie.

Netwerk tegen Armoede is niet te spreken over de taxshift van de regering. Dat schrijft de organisatie in een nieuwsbrief: “Op deze manier wordt geen welvaart gecreëerd, maar armoede en een toenemende ongelijkheid.”

“Onze hoop dat de besparingen voor de meest kwetsbare groepen minstens ten dele zouden gecorrigeerd worden, bleek vals. Integendeel, de lage en middeninkomens gaan er door deze taxshift nog verder op achteruit”, zo klinkt het in de mededeling.

Twijfels over toename koopkracht

Het netwerk heeft namelijk geen vertrouwen in de aangekondigde koopkrachtverhoging van 100 euro per maand voor de lage en middelhoge inkomens. “Het blijft onduidelijk hoe men dit concreet zal uitvoeren, wat men onder ‘de laagste lonen’ verstaat of wanneer mensen dit zullen krijgen.”

Daarnaast stelt de koepelorganisatie dat ook de kwetsbare niet-actieven door de taxshift worden getroffen. “De regering blijft volhouden dat het volledige bedrag van de welvaartsenveloppe hier het verschil maakt. Noteer dat die belofte al eerder werd gedaan om andere pijnlijke maatregelen die al genomen waren te verantwoorden. Je kan met hetzelfde geld niet twee maal mensen compenseren”, zo luidt het.

“Los daarvan blijven wij zeggen: wat heb je aan een stand-still of lichte verhoging in percenten als je je uitkering verliest of er daar een stuk van ziet af gaan? Deze regering heeft in recordtempo een massa mensen hun uitkering ontzegd.”

Verder wordt ook de verhoging van het btw-tarief op elektriciteit afgeschoten. “Een eerdere ‘verlaging’ die nu ‘rechtgezet’ wordt, maar die de consument wel grotendeels zelf betaald had. Immers, de spilindex werd zo in 2014 een tijdje langer niet overschreden.” (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content