Nederlands parlement verwerpt gedeeltelijke ontpoldering Hedwigepolder

17/05/12 om 13:57 - Bijgewerkt om 13:57

Bron: Trends

De Nederlandse ontslagnemende staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) zal noodgedwongen overgaan tot de volledige ontpoldering van de Hedwigepolder, zegt hij aan de Nederlandse televisiezender NOS.

Nederlands parlement verwerpt gedeeltelijke ontpoldering Hedwigepolder

© Belga

"Deze zomer kan er duidelijkheid zijn dat de hele Hedwigepolder onder water komt", klinkt het.

Nederland en Vlaanderen sloten in 2005 een akkoord over het uitdiepen van de Westerschelde. Nederland beloofde toen als natuurcompensatie de Hedwigepolder onder water te zetten. Het (nu ontslagnemende) kabinet Rutte kwam daar op terug.

Staatssecretaris Bleker kwam vorige maand met zijn alternatief om de Zeeuwse Hedwigepolder voor een derde onder water te zetten. Hij kreeg hiervoor naar eigen zeggen steun van de Europese Commissie, die erop toeziet dat Nederland de natuurschade compenseert. Maar in de Kamer steunt alleen het CDA zijn plan, en dan nog onder voorwaarden. De stemming is volgende week.

"Nederland kan eindelijk eerlijk zijn tegenover België", klinkt het bij Stientje Van Veldhoven van D66. Ze vindt Blekers alternatief te duur. ''Vlaanderen is nu 7 jaar coulant geweest,'' geeft Bleker zelf toe. (HB)

Onze partners