Nederlanders zullen een jaar langer moeten werken

10/06/11 om 11:52 - Bijgewerkt om 11:52

Bron: Trends

In Nederland wordt de pensioenleeftijd in 2020 opgetrokken van 65 tot 66 jaar. Dat zijn het Nederlandse kabinet en de sociale partners overeengekomen.

Nederlanders zullen een jaar langer moeten werken

© belga

Volgens de Nederlandse premier Rutte werd een "mooi" akkoord bereikt, waardoor het pensioenstelsel solide en betaalbaar blijft voor de toekomst.

Na 2020 wordt de pensioenleeftijd gekoppeld aan de stijgende levensverwachting. Verwacht wordt dat de Nederlanders tegen 2025 met 67 jaar op pensioen kunnen.

Vanaf 2013 stijgt het pensioen in Nederland met 0,6 procent extra per jaar, de inflatie niet meegerekend. Wie vroeger wil stoppen met werken kan dat, maar zal dan wel genoegen moeten nemen met een pensioen dat 6,5 procent lager ligt. De lagere inkomens krijgen een fiscaal voordeel van 300 euro bij een jaarinkomen dat lager ligt dan18.000 euro.

Met het nieuwe pensioenstelsel hopen de sociale partners en het kabinet meer duidelijkheid te bieden over de pensioenen. De hervormingen moeten bovendien 4 miljard euro aan besparingen opleveren voor de overheid.

Het pensioenakkoord is nog niet definitief. Op dit moment heeft de grootste vakbond, FNV Bondgenoten, al een negatief stemadvies klaar. FNV-voorzitter Jongerius gelooft echter zelf niet in de slaagkansen om het wetsvoorstel via het parlement te beïnvloeden. Volgens Jongerius is de politieke druk om het wetsvoorstel voor de zomer goedgekeurd te krijgen te groot.

fd.nl/BO

Lees meer over:

Onze partners