Namaak en piraterij kosten jaarlijks 1,9 miljard euro en 8.800 banen

Kris Peeters © Belga Image

Namaak en piraterij zorgen in België jaarlijks voor een omzetverlies van 1,9 miljard euro en 8.800 niet-gecreëerde banen in de reguliere economie. Dat blijkt uit cijfers van het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) voor negen sectoren.

Voor de hele Europese Unie gaat het om 83 miljard euro omzetverlies en 790.000 banen. Vicepremier en minister van Economie en Consumenten Kris Peeters benadrukt dat de strijd tegen namaak verder opgevoerd wordt.

Naar schatting 48 miljard euro (7,4 procent van de totale omzet) gaat verloren als gevolg van namaakgoederen. Daarnaast verliest de Europese economie 35 miljard euro door de indirecte effecten van namaak en piraterij in deze sectoren. De zwaarst getroffen sectoren in België zijn die van de sportkledij, cosmetica en geneesmiddelen.

Risico’s voor de consument

“We kunnen niet aanvaarden dat dit soort malafide praktijken onze bedrijven schaadt en jobs kost”, aldus Peeters. “Bovendien zijn er ook voor de consument die namaak koopt risico’s. Bij namaakgeneesmiddelen of namaakcosmetica weet men bijvoorbeeld niet wat erin zit, waardoor sommige producten allergische reacties of erger kunnen opwekken. Daarom blijven we de strijd tegen namaak opvoeren. De controles van de economische inspectie gaan onverminderd voort.”

De FOD Economie en de douane sloten dit jaar al een recordaantal van bijna 3.000 websites die namaak verkopen. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content