'Muyters hakt in groene subsidies'

09/04/15 om 05:13 - Bijgewerkt om 05:13

De Vlaamse regering bespaart fors op de ecologiepremie, waarmee ze groene investeringen bij ondernemingen ondersteunt. Voor 2015 is in een budget van 10 miljoen euro voorzien, terwijl vorig jaar nog voor meer dan 40 miljoen euro aan subsidies werd uitgekeerd.

'Muyters hakt in groene subsidies'

Matthias Diependaele (N-VA) © Belga

Dat schrijft De Tijd.

In 2013 waren 822 aanvragen voor de energiepremie goed voor 51,2 miljoen euro steun. Vorig jaar werden nog 856 aanvragen goedgekeurd voor een bedrag van 40 miljoen euro. Die leidden tot 200 miljoen euro private investeringen, blijkt uit cijfers die Vlaams fractievoorzitter Matthias Diependaele (N-VA) bij Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) opvroeg. In bijna negen gevallen op tien gaan de premies naar kmo's.

'Verscherpte criteria'

Toch besliste de huidige Vlaamse regering bij de opmaak van haar regeerakkoord fors te snijden in de premie. Het aantal technologieën dat ondersteund wordt, daalde in november vorig jaar van 150 naar 30. Het totaalbudget voor dit jaar is nog slechts 10 miljoen euro.

"Het is de plicht van de overheid zo efficiënt mogelijk om te gaan met belastinggeld", verdedigt Diependaele de besparing. "De regering verscherpt de criteria, waardoor de premie een zo groot mogelijk stimulerend effect heeft, zonder dat wordt ingeboet op milieuvriendelijke investeringen door ondernemingen."

(Belga/RR)

Onze partners