Moody’s: ‘Clinton creëert 10 miljoen jobs, Trump speelt er 3,5 miljoen kwijt’

Clinton en Trump © REUTERS

Ratingbureau Moody’s heeft de economische plannen van presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump becijferd. Mocht Clinton haar programma volledig kunnen uitwerken, zou ze tien miljoen jobs meer creëren dan het huidige beleid. Trumps programma zou een catastrofe worden voor de economie, zeggen de experts.

Volgens Moody’s Analytics, een van de grootste ratingbureaus ter wereld, zou Hillary Clinton, mocht ze als president haar volledige programma kunnen uitvoeren, 10,4 miljoen jobs bijcreëren. Dat is een pak meer dan de 3,2 miljoen die men onder het huidige beleid verwacht. Om dat te staven, gebruikte Moody’s een rekenmethode die dicht aanleunt bij die van de Federal Reserve, zeg maar de Amerikaanse centrale bank, en het Congressional Budget Office.

Het binnenlands product zou ook jaarlijks 2,7% de hoogte ingaan tegenover de 2,3% die nu voorspeld is. ‘In bijna elk scenario’, zo schrijft het rapport, ‘zal het economische beleid van Clinton resulteren in een sterkere economie.’ Haar immigratiebeleid zou meer opgeleide arbeidskrachten binnenhalen. Haar plan om meer te investeren in overheidsstructuur zou het bedrijfsleven ten goede komen.

Niet alles is rozengeur en maneschijn bij Clinton. Haar plan om het minimumloon gevoelig op te trekken naar 12 dollar per uur zet druk op het aanbod aan laagbetaalde banen. Ook mochten haar plannen maar gedeeltelijk worden uitgevoerd, zou dat goed zijn voor de economie en de werkgelegenheid.

Minder buitenlandse investeringen

In juni bracht Moody’s al een soortgelijke analyse van de plannen van Clintons concurrent, de Republikein Donald Trump. Zijn programma zou volgens het ratingbureau een economische terugval inleiden die groter is dan de Grote Recessie in de jaren 30. Zowat 3,5 miljoen Amerikanen zouden dan hun job verliezen, de werkloosheidsgraad zou stijgen tot 7% en de huizenprijzen zouden sterk dalen. Enkel de gezinnen met hoge inkomens zouden gevrijwaard worden van die effecten.

‘Er zou minder buitenlandse handel en immigratie zijn. Dat zorgt er dan weer voor dat het buitenland minder investeert in Amerika.’ Zijn plan om de belastingen te verlagen en weinig de snijden in overheidsuitgaven zou er ook toe leiden dat de overheid meer moet lenen. Op die laatste bewering kwam al kritiek, onder meer van Kevin Hassett, een econoom die al de campagnes van verschillende Republikeinse presidentskandidaten adviseerde.

Ondertussen bekvechten de Republikeinen en Democraten over in welk kamp de hoofdeconomist van Moody’s en een van de auteurs van de rapporten, Mark Zandi, nu eigenlijk zit. Zandi was ooit adviseur van voormalig Republikeins presidentskandidaat John McCain. Daarnaast doneerde hij 2.700 dollar aan de campagne van Clinton. Zelf noemt hij zich in de media ‘eclectisch’. (JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content