Merkel verdedigt idee van een Europees ratingagentschap

17/07/11 om 21:58 - Bijgewerkt om 21:58

Bron: Trends

Een eigen ratingagentschap voor Europa is voor de Duitse bondskanselier Angela Merkel "belangrijk op middellange termijn". Dat zegt Merkel zondag in een interview met de Duitse omroep ARD.

Merkel verdedigt idee van een Europees ratingagentschap

© Reuters

"Op middellange termijn is het belangrijk dat ook Europa een ratingagentschap heeft", zei Merkel. Volgens haar moet die Europese kredietbeoordeler niet door de overheden maar door de "Europese economie" opgericht worden. Ze betreurt dat daar op dit moment nog geen interesse voor is.

De drie grote ratingagentschappen - Moody's, Standard and Poor's en Fitch - liggen volgens critici mee aan de basis van de crisis. Eurocommissaris Michel Barnier werkt momenteel aan een aanscherping van de regels voor kredietbeoordelaars. Die kwamen vorige week zwaar onder vuur te liggen in Europa, onder meer nadat Moody's de kredietwaardigheid van Portugal had verlaagd tot rommel. Niet alleen Merkel laat zich opmerken in de media nu de eurozone zich opmaakt voor de top over de schuldencrisis nu donderdag in Brussel.

Wil en vastberadenheid

De Europese centrale bankier Jean-Claude Trichet laat in het maandagnummer van Financial Times Deutschland optekenen dat Europa de schuldencrisis kan overwinnen. Dat is "een kwestie van wil en vastberadenheid". Hij herhaalde dat wanneer landen failliet zouden gaan, de ECB de obligaties van het land niet meer kan aanvaarden als onderpand. De euro is niet in gevaar, klonk het nog.

De Duitse centrale bankier Jens Weidmannn schiet in Bild am Sonntag de invoering van euro-obligaties af. Dat andere landen met dergelijke obligaties mee borg zouden staan voor Griekenland, is een slecht idee. "Griekenland consumeert meer dan het produceert", luidt het. Eerst moet dat aangepakt worden.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton is momenteel op bezoek in Griekenland. Ze betuigde zondag haar steun aan de Griekse besparingsplannen en roemde de vastberadenheid van de regering. (Belga/INM)

Onze partners