Merkel en Sarkozy organiseren tweede Eurotop om crisis te bezweren

21/10/11 om 07:06 - Bijgewerkt om 07:06

Bron: Trends

Niet één, maar twee eurotoppen. Dat is wat de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy nodig achten om een "definitieve" beslissing te nemen over een "globaal en ambitieus antwoord" op de Europese schuldencrisis.

Merkel en Sarkozy organiseren tweede Eurotop om crisis te bezweren

© EPA

De tweede eurotop, na die van aanstaande zondag, zal ten laatste volgende week woensdag plaatsvinden, melden de Bondskanselarij en het Elysée in een communiqué.

'Ambitieus antwoord op de crisis'

Nadat ze elkaar woensdag in Frankfurt al gezien hadden, pleegden Merkel en Sarkozy donderdag nogmaals telefonisch overleg in de aanloop naar de Europese Raad en de eurotop van zondag. De president en de bondskanselier kwamen "een globaal en ambitieus antwoord" overeen "op de crisis die momenteel in de eurozone heerst", luidt het.

Meer bepaald over de operationele uitbreiding van het noodfonds EFSF, de herkapitalisering van de Europese banken en de versterking van de economische integratie in de eurozone vonden ze een vergelijk.

Noodfonds

De "operationele" uitbreiding van het EFSF dus, maar over de exacte wijze waarop het noodfonds aan vuurkracht moet winnen, bestaat nog onenigheid. Berlijn wil dat het fonds gedeeltelijk garant kan staan voor obligaties van eurolanden, terwijl Parijs het EFSF een banklicentie wil toekennen zodat het geld kan lenen van de Europese Centrale Bank.

Het twistpunt sleept al weken aan en zelfs een eerste uitstel van de eurotop (die normaal gezien deze week maandag en dinsdag had moeten plaatsvinden) kocht Merkel en Sarkozy niet voldoende tijd. In hun gezamenlijk communiqué zeggen ze dat ze zaterdagavond in Brussel bijeenkomen om de top(pen) voor te bereiden.

Wellicht trachten ze dan de laatste plooien glad te strijken en een akkoord te vinden over het noodfonds. Of dat zal lukken is koffiedik kijken, want voor een definitief akkoord - met alle cijfers, punten en komma's op de juiste plaats - zal het dus wachten zijn tot volgende week. Meteen worden de verwachtingen voor zondag getemperd.

Het probleem Griekenland Ook over het probleem Griekenland is nog geen akkoord. Merkel en Sarkozy roepen de Griekse autoriteiten op zo snel mogelijk rond de tafel te gaan zitten met de bankensector en ambitieuze maatregelen te nemen in het kader van het tweede steunplan, dat in juli werd afgesproken. (Belga/EE)

Onze partners