Merkel buigt voor sterker Europees noodfonds

© belga

Het ziet ernaar uit dat de Duitse regering uiteindelijk dan toch instemt met een versterking van het Europees noodfonds tot 700 miljard euro. Dat heeft bondskanselier Angela Merkel maandag laten verstaan.

Aanvankelijk werd overeengekomen dat het tijdelijk noodfonds EFSF zou overvloeien in het nieuwe permanente noodfonds ESM, maar de voorbije maanden kwam de eurozone internationaal steeds meer onder druk om haar noodfondsen meer slagkracht te geven. Behalve Griekenland zitten namelijk ook Portugal, Ierland en Italië in het gammel bootje dat over de woelige baren van de eurozone dobbert.

Daardoor lijkt een steviger ‘firewall’ tegen speculanten meer dan wenselijk. Dat vindt onder meer Klaus Regling, voorzitter van het tijdelijke noodfonds EFSF, die in een interview met het Duitse blad Focus verduidelijkte dat een keuze tussen ‘goed’ en ‘slecht’ op dit moment niet aan de orde is. “Feit is dat grote(re) bedragen rust creëren,” aldus Regling.

700 miljard

Omgerekend komt de 200 miljard euro van het EFSF-noodfonds dan bovenop de 500 miljard van het ESM-noodfonds dat in juli in werking treedt. Dat brengt mee dat de eurozone in dat geval in totaal 700 miljard euro ter beschikking kan stellen aan noodlijdende eurolanden.

Geen uitbreiding zonder Duitsland

De Duitsers en de Finnen lagen aanvankelijk dwars, maar afgelopen weekend had het Duitse weekblad Der Spiegel al gesuggereerd dat Merkel het verzet tegen het samenvoegen van het huidige tijdelijke noodfonds EFSF met het permanente fonds ESM zou opgeven. Zonder instemming van de Duitsers kon er geen sprake zijn van uitbreiding van de reddingsfondsen, aangezien Duitsland er de grootste geldschieter van is.

Merkel buigt

Het bericht uit Der Spiegel wordt maandag bevestigd door een toespraak van de bondskanselier tijdens een persconferentie in Berlijn, waar ze verklaarde dat de ministers van Financiën van de eurozone vrijdag in Kopenhagen een akkoord zouden kunnen bereiken. Merkel beklemtoonde evenwel dat de capaciteit van het ESM op langere termijn beperkt moet blijven tot 500 miljard euro. Dat zou kunnen betekenen dat de Europese Commissie het ambitieuze plan om de maximumcapaciteit van EFSF en ESM uit te breiden tot 940 miljard euro kan opbergen. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content