Marc De Vos (directeur denktank Itinera): "Geen visie over langer werken"

05/07/11 om 11:39 - Bijgewerkt om 11:39

Bron: Trends

"Het is de eerste keer dat er een echte onderhandelingstekst is en dat is op zich een goede zaak," zegt Marc De Vos, directeur van de denktank Itinera. "

Marc De Vos (directeur denktank Itinera): "Geen visie over langer werken"

© belga

Maar dit is nog maar een eerste stap. Op het vlak van het arbeidsmarktbeleid wordt in de juiste richting gegaan. Maar ik heb toch direct een aantal fundamentele bemerkingen. Zo spreekt men van degressiviteit in de werkloosheidsuitkeringen, maar die ontstaat doordat die uitkeringen net na het verlies van een job worden opgetrokken. Dan gaat het hier niet om een besparing."

De Vos ziet hier geen ambitieus project dat mensen ertoe aanzet om langer te werken. "De maatregelen rond de verstrenging van het brugpensioen zijn babystapjes. Het systeem wordt niet duurzaam hervormd."

De directeur van de Itinera-denktank waarschuwt ook voor te veel optimisme in verband met de verlaging van de groeinorm in de gezondheidszorg. "Dit is evenmin duurzame oplossing. De uitgaven in de gezondheidzorg zullen blijven stijgen. Bijvoorbeeld door de technologische vooruitgang. Ik zie geen voorstellen om het systeem ten gronde aan te pakken zoals de kostenefficiëntie van ziekenhuizen of mutualiteiten."

De Vos benadrukt dat er op basis van de nota nog veel werk voor de boeg is. "Een aantal zaken moeten nog in detail worden berekend. Hoe realistisch is een vermogensbelasting? Moet daarvoor geen vermogenskadaster worden aangelegd? Vragen waarop de komende dagen en weken een antwoord zal moeten worden gevonden."

A.M.

Lees meer over:

Onze partners