'Mannelijke zelfstandige verdient helft meer dan vrouw'

24/11/16 om 05:17 - Bijgewerkt om 05:15

Bij werknemers wordt de loonkloof steeds kleiner, maar bij zelfstandigen is het verschil tussen wat mannen en vrouwen verdienen nog zeer groot. Gemiddeld verdient een man de helft meer dan een zelfstandige vrouw.

'Mannelijke zelfstandige verdient helft meer dan vrouw'

© ThinkStock

Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Zo verdienen mannelijke zelfstandigen gemiddeld de helft meer dan hun vrouwelijke collega's: 31.549 euro versus 20.410 euro. Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen.

Het verschil heeft veel te maken met de sectoren waar mannen en vrouwen voor kiezen. "Die segregatie tussen mannen- en vrouwenwerk wordt ons al met de paplepel meegegeven", zegt Barbara Ortiz, expert voor het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Maar ook binnen sectoren bestaan verschillen. In de kleinhandel bijvoorbeeld verdient een man 11.000 euro meer dan een vrouw.

"Enerzijds werken er genderstereotiepen door, waardoor vrouwen zich harder moeten bewijzen. Ook klanten kunnen onbewust stereotiep denken. Anderzijds hebben vrouwen vaak nog meer zorgtaken binnen het gezin, waardoor de combinatie met een zaak moeilijker is en ze er dus financieel minder kunnen uithalen."

(Belga/RR)

Onze partners