Manager van het jaar Chris Van Doorslaer: 'Keuze voor straaljagers is politieke keuze'

04/03/16 om 10:36 - Bijgewerkt om 10:46

Chris Van Doorslaer, CEO van Cartamundi en Manager van het jaar 2015, is te gast in Z-Talk Goossens. Van Doorslaer heeft naast zijn opmerkelijke carrière bij de grootste speelkaartenproducent ter wereld ook een ambitieuze loopbaan in het Belgische leger.

Manager van het jaar Chris Van Doorslaer: 'Keuze voor straaljagers is politieke keuze'

© belga

Chris Van Doorslaer schopte het bij het Belgische leger tot luitenant-kolonel van de reserve, een militaire topfunctie. Jaarlijks brengt hij nog acht dagen door in het leger, en bij de Belgische interventie in Afghanistan werd hij ook effectief opgeroepen om mee te gaan. Wat hij overigens weigerde, gezien zijn drukke bezigheden bij Cartamundi. Doorgaans geeft Van Doorslaer in die acht dagen militaire dienst les aan de militaire school over innovatie in het leger, waarover hij een thesis schreef.

Over hoe het Belgisch leger zich kan wapenen voor de toekomst heeft hij een duidelijk beeld. "We moeten ons meer gaan specialiseren, want nu zijn we nog te generalistisch bezig. Daarom moeten we duidelijke keuzes maken en beter samenwerken met andere landen. De investeringen die nodig zijn om ons leger up-to-date te houden, zijn enorm. En aangezien ook onze manschappen afnemen moeten we meer dan ooit kiezen voor een beperkt aantal taken."

Het verder inzetten op de luchtmacht met nieuwe straaljagers, waarvan de fabrikant nog gekozen moet worden, zou inderdaad zo'n specialisatie kunnen zijn volgens Van Doorslaer. "België is bekend op dit vlak. Maar uiteindelijk is het vernieuwen van de vloot straaljagers een politieke keuze. Er zouden namelijk heel andere opties gelicht kunnen worden. Zo zouden we ons nog meer kunnen toeleggen op mijnenvegen of op militair logistiek transport."

Z-Talk Goossens met Chris Van Doorslaer vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z of nu al hieronder:

Onze partners