Roeland Byl
Opinie

22/08/15 om 13:28 - Bijgewerkt op 21/08/15 om 17:35

'Maak snel werk van uitbreiding palliatieve uitkering'

De kostprijs van een ziekenhuisbed is veel hoger dan de vergoeding van 647,16 euro per maand voor de thuisverpleging van een stervende patiënt. Dat zegt Trends-redacteur Roeland Byl.

'Maak snel werk van uitbreiding palliatieve uitkering'

© Thinkstock

Twee wetsvoorstellen om de financiële vergoeding voor wie ongeneeslijk ziek is uit te breiden, komen na het zomerreces op de agenda in de Kamer. Het gaat om initiatieven van de parlementsleden Anne Dedry (Groen) en Els Van Hoof (CD&V). Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) zegt niet tegen de voorstellen gekant te zijn, maar laat het initiatief aan het parlement. Nochtans is er reden te over dat de minister zich ook expliciet voor een versoepeling zou uitspreken.

Het forfait voor een palliatief statuut bedraagt 647,16 euro. Het wordt uitbetaald aan patiënten wier overlijden binnen de drie maanden te verwachten is. Na de eerste maand kan dat forfait een tweede keer worden aangevraagd. Bedoeling is om een deel van de medische kosten voor thuiszorg te dekken. De palliatieve uitkering dient op die manier de wens van veel ongeneeslijk zieken om thuis te kunnen sterven.

Delen

'Maak snel werk van uitbreiding palliatieve uitkering'

Voor heel wat patiënten komen die centen naar verluidt te laat. Dat is treurig, want stervende mensen hebben al meer dan voldoende kopzorgen en ontberen vooral de tijd om in administratieve details te investeren. De rompslomp van de aanvraag voor het palliatieve statuut kan daarom maar best zo klein mogelijk blijven. Er is eigenlijk geen reden te bedenken om tegen het versoepelen van het palliatieve statuut te zijn. Ook niet als het argument budgettaire druk heet te zijn.

Vier op de tien patiënten die zo'n statuut hebben gekregen, zijn in de eerste maand erna gestorven en 55 procent al voor het einde van de tweede maand. Dat het aantal aanvragers vorig jaar is gestegen met 17 procent tot een kleine 25.000 lijkt misschien alarmerend, maar is het niet. Integendeel, de kostprijs van een ziekenhuisbed is immers veel hoger dan de vergoeding van 647,16 euro per maand voor de thuisverpleging van een stervende patiënt.

Onze partners