Luxemburg op lijst belastingparadijzen: ‘Diplomatieke miserie’

© istock

België plaatst Luxemburg op lijst belastingparadijzen, waardoor Belgische bedrijven financiële transacties voortaan aan de fiscus moeten melden.

België zet Luxemburg op de lijst van belastingparadijzen. Door die beslissing moeten Belgische bedrijven transacties boven 100.000 euro met dat land aangeven aan de fiscus, schrijft De Morgen. Fiscaal expert Michel Maus vreest voor ‘diplomatieke miserie.’

De rondzendbrief van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zal eerstdaags worden verstuurd, waarmee een Belgische wet uit 2010 wordt toegepast. Die wet zegt dat landen die meer dan één jaar op de OESO-lijst van belastingparadijzen staan, ook als dusdanig door ons land moeten worden erkend.

Luxemburgse rekening volstaat

De impact is groot, aldus De Morgen, want heel veel Belgische bedrijven zitten in Luxemburg of doen er financiële transacties mee. De tegenpartij hoeft zelfs niet effectief gevestigd te zijn in Luxemburg. Het volstaat dat het geld gestort wordt op een Luxemburgse rekening.

Maus vreest voor diplomatieke miserie. ‘Luxemburg zal zich verdedigen door te zeggen dat de OESO-lijst dateert van voor Lux Leaks en dat het intussen België zijn rulings heeft overhandigd. Net nu het land transparanter wordt, plaatst België het op een lijst met belastingparadijzen.’ (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content