Lippens spreekt van politieke discriminatie in Fortisgate

© Belga

Als Fortis op het hoogtepunt van de crisis ook politieke aandeelhouders had gehad, zoals Dexia, dan had de bank een hoop minder problemen gekend. Dat zegt oud-Fortisvoorzitter Maurice Lippens. “Fortis was te groot voor België. De regering was meer bezig met Dexia en KBC.”

In een interview met De Morgen laat Lippens onder meer verstaan dat er destijds te weinig tijd was voor een succesvolle reddingsoperatie voor de noodlijdende grootbank. “Hadden we in plaats van twee dagen tien dagen gekregen, dan had de toekomst van Fortis er vandaag misschien anders uitgezien”, vermoedt hij.

Maar tijdgebrek was niet de enige oorzaak van Fortisgate, stelt Lippens verderop in het gesprek. “Er zat ook een politieke kant aan de val van Fortis. De Nederlandse Bank heeft ons bewust aan het lijntje gehouden en veel tijd doen verliezen. (Toenmalig minister van Financiën) Wouter Bos en DNB hebben hoogverraad gepleegd. Eigenlijk is in die periode alleen de Luxemburgse regering correct gebleven.”

Nationaliseren van spaarbanken

Daar bovenop ziet Lippens ook binnenlandse “politieke discriminatie”. “Hadden we bij Fortis politieke aandeelhouders gehad, zoals Dexia, dan hadden we een hoop minder problemen gekend. Helaas, wij hadden wij geen Dehaene om ons de hand boven het hoofd te houden”, sneert hij. “Fortis was te groot voor België. De regering was meer bezig met Dexia en KBC.”

Intussen vreest Lippens dat de bankiers hun lesje nog steeds niet geleerd hebben en “hun trucs en misleidende informatie” al opnieuw bezigen. Opvallend is nog dat hij daarom pleit voor het nationaliseren van de spaarbanken. “Het is enorm belangrijk voor een land dat spaarbanken blijven bestaan. Het zijn vaak de minder vermogende mensen die daar met hun centjes zitten”, betoogd hij. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content