Lessen voor de Zweedse coalitie

© Belga
Jozef Vangelder
Jozef Vangelder redacteur bij Trends

‘Verder Gedacht’, het nieuwe boekje van Herman Daems, bevat enkele analyses die de Zweedse regeringsonderhandelaars goed kunnen gebruiken. Dat vindt toch VBO-baas Pieter Timmermans, die vorig week in een tweet de lof stak over het werkje van de voorzitter van BNP Paribas Fortis. Trends had een gesprek met Daems.

Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van werkgeversfederatie VBO, tweette vorige week dat we absoluut het boekje Verder Gedacht van Herman Daems moeten lezen. Daems is voorzitter van BNP Paribas Fortis en gewezen hoogleraar strategisch management. In het boekje geeft hij ‘scherpe meningen over ondernemen en besturen’, meteen de ondertitel van het werkje.

In zijn tweet merkt Timmermans op dat enkele ideeën uit het boekje de nieuwe regering goed van pas kunnen komen. Zo laat de Zweedse coalitie zich beter niet verleiden tot grotere uitgaven om de economie stimuleren, het zogenoemd neokeynesiaans beleid, tegenwoordig opnieuw populair. “In België is het economisch beleid op zich al veel Keynesiaanser dan we denken,” zegt Daems. “Kijk maar naar de werkloosheidsuitkeringen en de koppeling van de lonen aan de index. Landen die via overheidsuitgaven hun schulden te hoog laten oplopen, zien de rente op hun schuldpapier stijgen tot onhoudbare niveaus. Dat hebben de zuiderse eurolanden moeten ondervinden, en ei zo na ook België.”

Het is voor Daems de voornaamste les uit de crisis. “Overheden kunnen maar weerstand bieden aan de financiële markten als ze gezonde financiën hebben. Degenen die pleiten om niet te hard te besparen, ondergraven de kracht van de overheid. Ik betreur dat net de grote verdedigers van de overheid dat niet inzien.”

Ander werkpunt voor de nieuwe regering is de stilgevallen productiviteitsgroei in België. “Het probleem wordt onder de mat geschoven,” zegt Daems. “Als we met een grote loonkost blijven zitten, moet de productiviteit opnieuw groeien om onze concurrentiekracht te behouden. Daarom moet de overheid investeren in technologisch onderzoek.”

Het is niet allemaal kommer en kwel. Daems looft het ondernemerschap dat uit onze universiteiten voortspruit. “Alleen al de KU Leuven heeft 105 spinoffs voortgebracht. Modern ondernemerschap is gebaseerd op kennis. Op dat vlak doet Vlaanderen het niet slecht, zeker niet in vergelijking met landen als Duitsland en Frankrijk.”

Het boekje van Daems is een verzameling van eerder gepubliceerde columns, aangevuld met enkele nieuwe stukken. “Mijn standpunten zijn altijd net anders dan die van vele andere commentatoren. Vandaar de titel Verder Gedacht. Enkele jaren geleden schreef ik ook al Anders Gedacht. Vele opiniemakers maken er zich gemakkelijk van af. Zo hoor je vaak dat te veel Belgische bedrijven actief zijn in weinig gespecialiseerde, klassieke producten. In het boekje geef ik voorbeelden van het tegendeel. Een goede opinie vergt een diepgaande analyse. Het moet meer zijn dan een herhaling van wat anderen al gezegd hebben.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content