Lastenverlaging levert tot 22.800 banen op

© belga
Alain Mouton
Alain Mouton Redacteur bij Trends

Een lastenverlaging van 1 procent op de totale loonkosten heeft snel een effect op de werkgelegenheid, leert een nieuwe studie van de Leuvense economen Joep Konings en Koen Breemersch.

De precieze impact van zo’n verlaging hangt wel af van verscheidene factoren. Zo is een algemene lastenverlaging op een krappe arbeidsmarkt minder effectief, aangezien de hoogstgeschoolden niet beschikbaar zijn om de relevantste posities in te nemen.

Op een krappe arbeidsmarkt worden met een lastenverlaging van 1 procent op korte termijn 5200 tot 6600 banen gecreëerd, en op lange termijn 7800 tot 12.000.

Zonder krapte op de arbeidsmarkt komen er 8200 tot 14.000 banen bij op een termijn van één jaar. Op lange termijn – na vijf jaar – gaat het volgens de studie van Konings en Breemersch om 12.500 tot 22.800 banen.

De onderzoekers gingen ook na wat het directe terugverdieneffect van een lastenverlaging is. Afhankelijk van het soort lastenverlaging – voor doelgroepen of niet – kunnen de terugverdieneffecten op lange termijn oplopen tot 46 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content