Lagarde pleit voor euro-obligaties

© belga

Volgens IMF-topvrouw Christine Lagarde moeten de Europese politici dringend de krachten bundelen en risico’s delen om een depressie zoals in de jaren dertig te voorkomen.

Volgens Lagarde schort er wat aan de ‘firewall’. Die is namelijk niet hoog en stevig genoeg. Als de firewall niet steviger wordt, dreigen landen als Italië en Spanje – die in principe in staat zijn hun schulden terug te betalen – in een solvabiliteitscrisis terecht te komen door abnormale financieringskosten. Met alle gevolgen vandien voor de rest van de eurozone.

Eurobonds

Lagarde hield haar pleidooi maandag in Berlijn, waar ze de Europese politici opriep de firewall te verstevigen door het permanente noodfonds (ESM) uit te breiden en de begrotingsrisco’s te delen door euro-obligaties (eurobonds) uit te geven. Dergelijke maatregelen moeten ervoor zorgen dat de begrotingsproblemen van één lid niet de volledige eurozone besmetten. De Duitse bondskanselier Merkel is overigens fel gekant tegen de euro-obligatie, wat ze via een krachtdadige ‘nein’ al herhaaldelijk heeft laten blijken. Euro-obligaties zouden leiden tot gelijke rentestanden in de hele eurozone en de aansporingen voor een solide financiële politiek van de lidstaten ondermijnen, zo luidt de Duitse kritiek.

‘Europa moet beter zijn best doen’

Met haar aanwijzingen van maandag weerspiegelt IMF-topvrouw Lagarde de wereldwijde vrees dat Europa de afgelopen twee jaar zelf niet genoeg zijn best heeft gedaan om de schuldencrisis op te lossen. In die periode moest IMF namelijk geregeld bijspringen om noodlijdende landen als Griekenland, Portugal en Ierland niet te laten verdrinken in het schuldenmoeras.

Ook van de Europese centrale bank (ECB) wordt wat meer moed – met name een soepeler monetair beleid – gevraagd. Dat zou onder meer kunnen gebeuren door de huidige lage rentevoet van 1 procent nogmaals te verlagen.

Op zoek naar 500 miljard

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) raamt de potentiële financieringsbehoefte de komende jaren op 1.000 miljard dollar. Daarvoor zoekt het IMF nog 500 miljard. Lagarde riep in haar toespraak alle betrokken landen op van 2012 het jaar van de ‘genezing’ te maken.

Dinsdag maakt het IMF de groeiprognoses voor de wereldeconomie bekend. Vandaag staat al vast dat de prognoses voor de meeste landen lager uitvallen dan verwacht. (BO/Bloomberg)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content