Lagarde (IMF) kondigt zwaar weer aan

06/07/12 om 10:49 - Bijgewerkt om 10:49

Bron: Trends

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat de mondiale groeivooruitzichten voor dit jaar verlagen. Dat heeft IMF-topvrouw Christine Lagarde in Tokio gezegd.

Lagarde (IMF) kondigt zwaar weer aan

© belga

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat zijn groeiprognoses voor de wereldwijde economie voor dit jaar verlagen. Dat gebeurt officieel pas binnen tien dagen, maar Lagarde lichtte vrijdag al een tip van de sluier tijdens een toespraak in Tokio.

"De wereldwijde groeivooruitzichten voor dit jaar vallen wat lager uit dan drie maanden geleden," zei de IMF-topvrouw. In april werd de wereldwijde groei nog geraamd op 3,5 procent. Hoeveel lager de prognoses zullen uitvallen is nog niet bekend, maar Lagarde lijkt er alvast niet gerust op. "En zelfs die lagere prognoses blijven afhankelijk van de manier waarop de beleidslijnen worden uitgestippeld," voegde ze eraan toe.

Verontrustende vooruitzichten

"De afgelopen maanden zijn de vooruitzichten helaas verontrustender geworden", waarschuwde Lagarde. Het IMF verwacht namelijk een groeivertraging door een terugval van de investeringen, de werkgelegenheid en de productie. En dat zowel in Europa, de VS als in groeilanden als Brazilië, India en China. Volgens gegevens van het IMF omvatten Brazilië, China, India en Rusland samen dit jaar ruim 20 procent van de wereldwijde economie.

Europees groeipact

Lagarde leek wel tevreden over het groeipact dat tijdens de Europese top van vorige week op poten werd gezet om Italië en Spanje van de ondergang te redden. Toch hangt het succes van het groeipact af van een snelle en rigoureuze toepassing ervan, luidt het. Bovendien is er nog wel 'meer' nodig om de Europese schuldencrisis in te dammen, aldus Lagarde.

"De Europese top van vorige week was van 'een grotere betekenis' dan de vorige pogingen die werden ondernomen om de crisis te bezweren", zei Lagarde op 3 juli tijdens een interview met het persagentschap Bloomberg. "Hoewel Europa beter naar een fiscale unie moet streven, hebben de Europese leiders tenminste al gezamenlijk een andere richting gevonden die wijst op verandering," verduidelijkte ze.

Donderdag klapten de beurzen dicht nadat zowel de Europese (ECB) als de Chinese centrale bank de rente had verlaagd. Vrijdagmorgen steeg de rente op het Italiaans en Spaans staatspapier alweer tot een kritieke hoogte.

Zorgen om de yen

De Japanse premier Yoshihiko Noda van zijn kant heeft Lagarde er vrijdag op gewezen dat de duurdere yen een gevolg is van de eurocrisis, wat de Japanse economie volgens de premier aanzienlijke schade toebrengt. "Op dit moment is de crisis binnen de eurozone veruit het grootste probleem voor de wereldeconomie," aldus Noda in een verklaring. "De sterkte van de yen geeft niet de werkelijke toestand van de Japanse economie weer," benadrukte de premier.

Lagarde sprak Noda niet tegen: "De duurdere yen en de impact van de Europese groeivertraging op de export zijn topprioriteiten voor Japan," aldus de IMF-topvrouw in een reactie.

De duurdere yen doet de export dalen en weegt op de groei van de op een na grootste economie van Azië. Japan blijkt nood te hebben aan een duurzaam herstel na de aardbevingen en tsunami's, zonder daarbij de openbare schuld te vergroten. Japan torst nu al de zwaarste schuldenlast ter wereld. (Bloomberg/BO)

Lees meer over:

Onze partners