Kroes wil Europese telecom op Amerikaanse schaal

© ImageGlobe
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

De voorstellen van Europees commissaris Neelie Kroes voor een eengemaakte Europese telecommarkt hebben vertraging opgelopen. De nieuwe deadline is begin september.

Zoals verwacht lopen de voorstellen van Europees commissaris Neelie Kroes voor een ééngemaakte telecommarkt vertraging op. De nieuwe deadline is nu begin september.

Op een inderhaast bijeengeroepen staten-generaal van de sector maandag, droeg Kroes goudkleurige oorbellen als een klavertje vier. “De huidige toestand is niet vol te houden,” zei ze. “Onze operatoren kunnen geen schaaleconomieën bereiken en kijken in elke hoek en kant tegen barrières aan.”

Ze wil een “Europees paspoort” voor operatoren. Wie in één lidstaat erkend is, mag overal in de EU diensten leveren. Voor veel zaken zouden dan de regels gelden van de lidstaat waar de operator is gevestigd.

Kroes ontkende dat ze zich in de plaats wil stellen van de 27 nationale regulatoren. “Zelfs als dat wenselijk zou zijn, zou dat te lang duren en ik ben pragmatisch,” zei ze. Ze wil wèl de barrières voor dienstenverstrekkers wegwerken.

Spectrumharmonisering staat bovenaan haar lijst. “Spectrum in Europa is een bord spaghetti. Met dat verschil dat een bord spaghetti er lekker uitziet,” zei ze.

De schaalgrootte in de VS blijft haar voorbeeld. Amerikanen geven volgens de gsm-operatoren 82 percent méér uit aan hun gsm-abonnement, maar ze bellen vijf keer meer en verbruiken bijna twee keer meer data dan EU-abonnees. “De taart groter maken,” gaf Kroes als richting.

ECTA, de organisatie van alternatieve operatoren, onderstreepte dat de Europese regulering de concurrentie bevordert en precies daardoor investeringen stimuleert. Die focus moet blijven, vond directeur Erzsebet Fitori van Ecta. “Laten we een investeringsvriendelijk klimaat niet verwarren met een investeerdersvriendelijk klimaat.”

‘Kans voor eenheidsmarkt voor bedrijven’

In een tussenkomst vanuit de zaal drong voorzitter Danielle Jacobs van de internationale organisatie van ICT-gebruikers Intug erop aan dat de Commissie de zakelijke markt afzonderlijk zou zien van de consumentenmarkt. “Ons grootste probleem is het gebrek aan concurrentie, zowel binnen de verschillende landen als internationaal,” zei Jacobs.

Aan Trends verduidelijkte ze dat Intug van de Commissie een verordening verwacht die de vaste toegangsproducten voor de zakelijke markt standaardiseert. Dat zijn onder meer huurlijnen en groothandelsaanbiedingen voor snel internet.

“De verordening zou strikte bepalingen voor levering, herstelling en boetes kunnen opleggen. Dat zou dezelfde producten overal in Europe beschikbaar maken. Andere operatoren zouden minder afhankelijk worden van Belgacom. Leden met meerdere sites in België zouden meer offertes krijgen en internationale bedrijfsnetwerken zouden goedkopere en kwalitatieve lokale aansluitpunten krijgen,” meent Jacobs. “Momenteel bekijkt de Commissie enkel de standaardisatie van voornamelijk consumentenproducten. Zij moet het pan-Europese bedrijfsleven in het hart van de ééngemaakte markt plaatsten. Nu heeft ze daar echt de kans voor.”

Een verordening van de Commissie heeft direct kracht van wet. Zij moet niet in nationale wetgeving worden omgezet. De Commissie gebruikt verordeningen onder meer om de tariefverlagingen voor roaming door te drukken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content