Kritiek op CSB-studie over Vlaams-Waalse transfers

20/08/10 om 10:59 - Bijgewerkt om 10:59

Bron: Trends

Het Aktiecomité Vlaamse Sociale Zekerheid (AK-VSZ), dat aan de hand van studies over de Vlaams-Waalse transfers pleit voor een regionalisering van de sociale zekerheid, is niet te spreken over een recent onderzoek van het Centrum voor Sociaal Beleid (CSB) over diezelfde transfers.

Kritiek op CSB-studie over Vlaams-Waalse transfers

© belga

Volgens het CSB-rapport, opgesteld onder leiding van Bea Cantillon, zijn de Vlaams-Waalse transfers veel complexer dan ze worden voorgesteld. In 'De geografie van de sociale zekerheid in België' dalen de CSB-vorsers af naar het gemeentelijk niveau om de geldstromen in kaart te brengen. Daaruit blijkt dat het draagvlak van de sociale zekerheid in het centrum van het land ligt, meer bepaald in de Vlaamse ruit (Antwerpen-Gent-Leuven- Brussel) en Waals-Brabant.

Herman Deweerdt, cijferaar van het AK-VSZ, heeft vragen bij de manier waarmee zo'n regio wordt geconstrueerd die dé pijler van de financiering van de sociale zekerheid vormt. "Het is zeker waar dat de Vlaamse ruit een centrum van economische activiteit is en dus een zeer belangrijke basis vormt voor de financiering van de sociale zekerheid", geeft hij toe. "Maar voor de gelegenheid Brussel weglaten en er Waals-Brabant bijvoegen om dan te beweren dat het centrum van het land de rest financiert, is niet correct." Deweerdt verwijst naar het onderzoek van het AK-VSZ waaruit blijkt dat in de sociale sector jaarlijks 4,7 miljard euro van Vlaanderen naar Wallonië en Brussel vloeit.

Herman Deweerdt ergert zich ook aan een aantal onnauwkeurigheden in het onderzoek: "De uitgaven voor geneeskundige verzorging, toch ruim een derde van de uitgaven in de klassieke takken van de sociale zekerheid, komen niet in beeld." Het onderzoek maakt ook geen onderscheid tussen het type pensioenen. Ook met de kinderbijslagen is er een probleem volgens Deweerdt: "Het effect van verhoogde kinderbijslag wegens werkloosheid, dat veel sterker is in veel Waalse en Brusselse gemeenten, wordt niet in kaart gebracht."

A.M.

Lees meer over:

Onze partners