Kris Peeters gaat bonussen Dexia en KBC onderzoeken

© belga

Vlaams minister-president Kris Peeters wil onderzoeken of de bonussen van de toplui van Dexia en KBC al dan niet “buitensporig” zijn.

Vrijdag raakte bekend dat KBC-CEO Jan Vanhevel voor 2010 een variabele vergoeding van in totaal 478.934 euro krijgt. Dat bedrag komt bovenop een basisloon van 712.500 euro. Eerder deze week maakte de Frans-Belgische bank-verzekeraar Dexia de jaarverloning van CEO Pierre Mariani bekend. Die bleek met een vast loon van 1 miljoen euro en een bonus van 600.000 euro nog wat hoger te liggen.

Als gevolg van de bankiersbonussen ontstond er in de publieke opinie heel wat commotie, omdat zowel Dexia als KBC kon rekenen op miljarden overheidssteun om de wereldwijde bankencrisis van 2008 te overleven. Bepaalde critici noemen het uitbetalen van bonussen aan topbankiers ongeoorloofd zolang de overheidssteun niet wordt terugbetaald. Andere kritische stemmen spreken van een verloning die niet in verhouding staat met de geleverde prestaties.

Niettemin keurde het Vlaams Parlement op 23 maart een resolutie over de bonussen van topmanagers goed. In die resolutie stond vermeld dat de Vlaamse regering er via de regeringsverantwoordelijken over zou waken dat de topmanagers van bepaalde banken geen “buitensporige bonussen” zouden ontvangen “zolang de overheidssteun niet volledig is terugbetaald door de betrokken bedrijven”.

Minister-president Peeters vraagt de banken vrijdag zo snel mogelijk “tekst en uitleg” bij de omstreden bonussen. De verduidelijking van de banken zal de Vlaamse regering dan “toetsen aan de resolutie”, luidt het. Peeters wil op die manier onderzoeken of de bonussen al dan niet “buitensporig” genoemd kunnen worden. Blijkt dat het geval, dan zal de Vlaamse regering “de nodige stappen zetten”. Wat dat precies inhoudt, blijft op dit moment onduidelijk.

Ter vergelijking: de Amerikaanse bankenreus Citigroup, die in 2008 45 miljard dollar overheidsgeld nodig had om niet over de kop te gaan, keerde na het winstgevend boekjaar 2010 aan vier toplui van de bank in totaal 40 miljoen dollar lonen en bonussen uit. Citigroup boekte een jaarwinst van 10,6 miljard dollar.

Topman JPMorgan best betaalde bankier

Jamie Dimon, de 55-jarige topman van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase & co, kon in 2010 rekenen op een verloning van 23 miljoen dollar. Dimon is daarmee de best betaalde bankier in de VS, berekende het persagentschap Bloomberg. Het loon van Dimon werd in 2010 met maar liefst 51 procent verhoogd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content