Kris Peeters: “De industrie moet weer de motor van de Vlaamse welvaart worden”

© belga

De industrie moet weer de motor van de Vlaamse welvaart worden. Minister-president Kris Peeters zet er vaart achter en schreef een groenboek. “Laat ons ondernemen.”

Het Groenboek voor een nieuw industrieel beleid (NIB) voor Vlaanderen toont aan dat de beoogde transformatie van ons industriële weefsel zware kost is. Hoe het allemaal moet gebeuren? Een voorbeeld. “De zonnepanelen op onze daken komen voor een groot deel uit China. Daartegen concurreren is niet gemakkelijk. Maar dat is toch geen reden om niet op de kar te springen? Vlaanderen bezit heel wat knowhow en kan perfect inspelen op de nieuwste trend om zonnecellen te integreren in dakpannen. Als Vlaanderen daarin slaagt, zijn we meteen de koplopers in zonne-energie.”

Daar is TINA weer

De Vlaamse regering riep ook het TINA-fonds in het leven. Voluit is dat het Transformatie en Innovatie Acceleratie-fonds, met een startbedrag van 200 miljoen euro. Er lopen onderhandelingen met de Europese Investeringsbank om het kapitaal te kunnen optrekken naar 400 miljoen euro, en 1 miljard is de ultieme droom van Kris Peeters.

De Vlaamse overheid vraagt de ondernemers en de onderzoeksinstellingen over de brug te komen met concrete projecten die het potentieel hebben om de Vlaamse industrie naar de wereldtop te katapulteren. Als tegemoetkoming is de Vlaamse regering bereid om de risico’s te delen en dus te participeren in het kapitaal.

De Vlaamse regering heeft in haar Groenboek strenge criteria vastgelegd die moeten helpen uitmaken of een project in aanmerking komt voor financiële hulp. Een project moet bijvoorbeeld gedragen worden door een consortium van ondernemingen, investeerders, kennisinstellingen, en onderzoeks- en/of technologiepartners. Daarnaast moet een project internationaal markpotentieel hebben.

Komt er nog wat van?

Peeters maakt zich sterk dat zijn Groenboek een breed draagvlak heeft. Volgens hem verhoogt dat de kans op het welslagen van zijn industriële transformatie. Het komt van onder uit, veeleer dan dat het van bovenaf wordt opgelegd. Ook de komende maanden staat de Vlaamse regering open voor advies uit alle hoeken, kwestie van tegen eind 2010 te kunnen overgaan tot een Witboek voor een NIB in Vlaanderen.

Het Groenboek legt er de nadruk op dat het primordiaal is dat Vlaanderen de juiste keuzes durft te maken, focus brengt, en de juiste accenten legt. Déja vu? “Het besef dat het anders moet, is zeer sterk toegenomen. Dus ja, deze keer zal het wél lukken.”

C.D.C.

Het volledige dossier leest u donderdag in Trends

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content