Kredietwaardigheid België niet van de baan

09/05/11 om 08:02 - Bijgewerkt om 08:02

Bron: Trends

De mogelijkheid dat kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) de rating voor ons land verlaagt is niet van de baan.

Kredietwaardigheid België niet van de baan

© belga

Dat zegt Marco Mrsnik, de analist van S&P die België volgt, maandag in De Standaard. "Er is niets veranderd sinds december 2010: de mogelijkheid tot verlaging van de rating blijft bestaan", zegt de analist.

Negatieve outlook

S&P had België eind december een negatieve outlook gegeven. Als er binnen de zes maanden geen nieuwe regering zou komen die de nodige hervormingen doorvoert, zou S&P de kredietwaardering voor ons land verlagen. Als dat gebeurt, wordt het voor België moeilijker om geld te ontlenen.

Afgelopen weekend schreven kranten dat de dreiging minder acuut was. "S&P minder dreigend. Zoals we al een tijd zegden. Regeringswerk rendeert", twitterde ontslagnemend premier Yves Leterme afgelopen zaterdag.

Vooruitzicht
S&P-analist Mrsnik spreekt dat tegen. Het negatieve vooruitzicht over de kredietwaardigheid van België blijft geldig, zegt hij. Premier Leterme erkent in de krant dat er een regering en een staatshervorming nodig is om structurele hervormingen door te voeren. "De boodschap die ik wil geven is dat de regering in lopende zaken ondertussen wel zorgt dat de begroting niet aan haar lot wordt overgelaten." (Belga)

Onze partners