Kopieerkoning China kiest betere pad

© Thinkstock

Zo stappen blijkbaar steeds meer Chinezen naar de rechtbank om hun intellectuele eigendom te verdedigen, en dat kan alleen omdat er iets te verdedigen valt.

China is nog steeds de kopieerkoning van de wereld, maar het tij is stilletjes aan het keren. Zo stappen blijkbaar steeds meer Chinezen naar de rechtbank om hun intellectuele eigendom te verdedigen, en dat kan alleen omdat er iets te verdedigen valt. Het aantal rechtszaken rond intellectuele eigendom is in China de voorbije tien jaar vertwaalfvoudigd, van 5000 in 2001 tot 60.000 in 2011. Dat maakte een rechter van het Chinese Hooggerechtshof begin deze maand bekend op een conferentie in New York. Het leeuwendeel van de rechtszaken ging het om intra-Chinese geschillen, Westerse bedrijven waren slechts bij een klein deel betrokken partij.

Een ander signaal is de hoge vlucht van het aantal Chinese patentaanvragen. ZTE en Huawei, twee Chinese reuzen in telecomapparatuur, trekken daarbij de spurt. ZTE diende vorig jaar 2826 patentaanvragen in bij de World Intellectual Property Organisation (WIPO) en stootte daarmee het Japanse Panasonic van de troon. Op nummer drie staat Huawei.

Het totale aantal Chinese patentaanvragen bij de WIPO is het voorbije jaar met een forse 33,4 procent gestegen tot 16.406. Daarmee is China op enkele jaren uitgegroeid tot de wereldwijde nummer vier. Enkel de VS, Japan en Duitsland doen beter, maar hun patentaanvragen groeiden veel trager.

Naar eigen zeggen wil China tegen 2030 wereldleider worden in innovatie. Het land investeert miljarden in onderzoek, en zet buitenlandse bedrijven aan om er R&D-centra te openen. De intellectuele eigendomswetten zijn op westers niveau herschreven, en in de grote economische centra zijn speciale rechtbanken opgericht voor de aanpak van namaak.

Belgische bedrijven hebben echter nog maar weinig gemerkt van de goede bedoelingen. Unibind, een bedrijf uit Puurs dat mappen verkoopt om bedrijfspresentaties of fotoboeken in te binden, besteedde naar eigen zeggen 250.000 euro om zijn Chinese patenten te verdedigen, maar tevergeefs.

‘In plaats van ons geld in advocaten en processen te steken, vechten we nu terug met prijskortingen,’ zegt CEO Esmeralda Peleman. ‘Een kopieerder duwen we uit de markt door onder zijn prijs te verkopen.’

De Ieperse weefgetouwenbouwer Picanol, die sinds ’94 een productievestiging heeft in China, ziet toch een lichtpuntje.

‘We ontdekken nog steeds blote kopiëen van onze weefgetouwen, al is het wat minder dan vroeger,’ zegt Geert Ostyn, hoofd ontwikkeling en productie bij Picanol. ‘Er zijn tekenen dat de industrie een stukje volwassener is geworden. Dat merken we aan de bijna Westerse reactie bij geschillen. Toen we recent een Chinese concurrent verwittigden dat zijn ontwerp voor een nieuwe machine op het terrein van ons patent kwam, stuurde hij zijn plannen bij. Vroeger zou hij ons straal genegeerd hebben.’ (JVG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content